Ve věku 71 let zemřel parťák králíka Rogera a jediný filmový Mario – britský herec Bob Hoskins

Ve věku 71 let zemřel parťák králíka Rogera a jediný filmový Mario – britský herec Bob Hoskins
Bob Hopkins dle svých vlastních slov začal s herectvím naprostou náhodou. „Šel jsem na nějaký večírek, přišel ke mně chlápek a povídá ‚Jsi na řadě, už jsi četl scénář?'... a já dostal hlavní roli“. Hercovu tvář si většina diváků spojí s kultovní komedií z roku 1988 Falešná hra s Králíkem Rogerem, v níž si zahrál nevrlého soukromého detektiva Eddieho Valianta, který musí pracovat na případu kreslounů. Z posledních let si ho diváci vybaví především jako „pána Jeta Liho“ v akčním hitu Utržený ze řetězu, či jako jednoho z trpaslíků Sněhurky Kristen Stewart. V roce 2012 ohlásil Hoskins odchod do hereckého důchodu, neboť mu byla diagnostikována Parkinsonova choroba.
ve-veku-71-zemrel-partak-kralika-rogera-a-jediny-filmovy-mario-britsky-herec-bob-hoskins
Za svou kariéru hrál Hoskins v nespočtu filmů. Získal jednu nominaci na Oscara (za drama Mona Lisa režiséra Neila Jordona) a nechtěně se zapsal do herních dějin v jednom z největších propadáků všech dob, celovečerní adaptaci Maria, kde si zahrál hlavního hrdinu. Sám snímek označoval za nejhorší věc, na které kdy pracoval: „To byla zas**ná noční můra. Celé natáčení. Režírovali to manželé, kteří si pletli aroganci s talentem. Jejich vlastní agent je nakonec vyhnal z placu. Zas**ná noční můra. Zas**ný idioti.“
Vyjma herectví si dvakrát vyzkoušel i filmovou režii. Hercova rodina uvedla, že „zemřel poklidně… obklopen milovanými“. Budeš nám chybět, Bobe.