Vojta Dyk: "Nezastávám názor, že ženy a homosexuálové do filmu nepatří"

Vojta Dyk: "Nezastávám názor, že ženy a homosexuálové do filmu nepatří"
Ve filmu Revival jste dostal zvláštní příležitost – roli balancující částečně na hraně reality a fikce. Přinejmenším pokud jde o to, že hrajete populárního hudebníka z fiktivní kapely, která byla sestavena z členů Vaší vlastní skupiny. Jaký to byl pocit?
Pocit to byl krásný, vlastně dojemný, místy tragický a někdy záviděníhodný..
Jaký máte vztah k hudebnímu žánru, který ve filmu hraje kapela Smoke? Máte v tomto žánru nějaké oblíbené kapely, zpěváky, nebo konkrétní písně?
Musím se přiznat, že k tomuto směru moc vztah momentálně nemám,vlastně ani nevím, do jakého žánru bych měl kapelu Smoke zařadit. Pakliže rock, tak musím říct, že jsem vyrůstal na písních kapely Kraussberry.
vojta-dyk-nezastavam-nazor-ze-zeny-a-homosexualove-do-filmu-nepatri
Jak se vám spolupracovalo s Vaším filmovým otcem Bolkem Polívkou?
Tak jako vždy... Nádherně: byl inspirující a vtipný a dojemný. Tak jako správný filmový otec. Ale on pohled na všechny čtyři hlavní protagonisty byl dojemný.
Váš společný duet – píseň Part of Me – působí opravdu dojemně. Jak probíhalo nahrávání písničky?
Velmi rychle, Bolek je profík a já jsem se jen svezl na jeho vlně. Jinak to bylo ve studiu Library v divadle La Fabrika.
Ve filmu je důležité téma generační propasti mezi stárnoucími rodiči a dospělými dětmi, propasti názorů, vkusu – a posléze jejího překlenutí. Narážíte na toto téma ve svém osobním životě?
Někdy ano, jelikož mám staršího otce, ale většinou se s tím vypořádám poněkud jinak než hlavní hrdinové filmu.
vojta-dyk-nezastavam-nazor-ze-zeny-a-homosexualove-do-filmu-nepatri-1
Co pro vás bylo při natáčení nejtěžší? Co Vás naopak příjemně překvapilo nebo pobavilo?
Nejtěžší bylo natáčení koncertu kapely Darkwerk, potažmo Nightwork, to byla trochu schizofrenie. Pobavila mě jakákoli scéna pánu Heřmánka, Polívky, Gaišberga a Krobota.
A co režisérka Alice Nellis? Jak si coby žena-režisérka poradila s tak výrazně „mužským“ filmem?
Já nezastávám názor, že ženy a homosexuálové do filmu nepatří, takže jsem byl rád, že můžu zase pracovat s režisérkou-ženou. S filmem si poradila s lehkostí sobě vlastní.
Kterou písničku z repertoáru Smoke jste si nejvíce oblíbil?
Part of me.