Finále Plzeň ocenilo snímek Můj pes Killer a dokument Věra 68

Finále Plzeň ocenilo snímek Můj pes Killer a dokument Věra 68
Zlatého ledňáčka za nejlepší celovečerní hraný film zíkal na festivalu Finále Plzeň snímek Můj pes Killer (2012). Režisérka snímku Mira Fornay, která se galavečera nemohla zúčastnit, vyslala pro cenu svou maminku Máriu. Ta ji převzala z rukou předsedy poroty Ricka McCalluma spolu s herečkou Irenou Bendovou, Tomášem Baldýnským za Českou televizi a hercem Adamem Mihálem, který obdržel též Diváckou cenu za nejlepší herecký výkon.
finale-plzen-ocenilo-snimek-muj-pes-killer-a-dokument-vera-68-5
Cenu za snímek Můj pes Killer převzala Mária Fornay, matka režisérky Miry Fornay.
Porota s Rickem McCallumem v roli předsedy svou volbu zdůvodnila následovně: "Dospěli jsme k jednohlasnému rozhodnutí, všichni jsme se nadšeně shodli, že film Můj pes Killer představuje tu nejlepší čistou filmařinu, jakou si dokážeme představit. Je to přímý, odvážný a ohrom
Rick McCallum
Producent Rick McCallum, předseda poroty festivalu Finále Plzeň.
ujícím způsobem silný film, který přináší osvětlující pohled na netoleranci velm i lidským způsobem a hluboce nás zasáhl. Toho dosahuje hlavně pomocí obrazu a zvuku, což je základní jazyk filmu. Herecké výkony jsou tak skutečné a vypjaté, že máte pocit, jakoby postavy měly každou chvíli explodovat přímo před Vašima očima. Dvě slova, která nejlépe vystihují náš dojem z tohoto obdivu hodného filmu jsou: SAKRA DOBREJ!"
finale-plzen-ocenilo-snimek-muj-pes-killer-a-dokument-vera-68-10
Věra Čáslavská a režisérka Olga Sommerová převzaly cenu za dokument Věra 68.
Zlatého ledňáčka za nejlepší dokument si odnesla režisérka Olga Sommerová za svůj snímek Věra 68 (2012). Pro cenu si společně s autorkou přišla také protagonistka Věra Čáslavská, která si svou přítomností na dnešním galavečeru vysloužila standing ovations od přítomných diváků. Porota svou volbu zdůvodnila takto: "Film Věra 68 je něčím víc než pouhým portrétem světově proslulé gymnastky Věry Čáslavské; je to památník dějin české společnosti uplynulých 60 let. Porota uděluje cenu tomuto dojemnému a laskavému snímku za promyšlené prolínání archivního materiálu, osobních vzpomínek a politických událostí. Zdá se, že vztah mezi autorkou a protagonistkou jejího filmu je plný nevšední úcty a srdečnosti."
Kompletní výsledky a další informace o festivalu Finále Plzeň najdete zde.