Představujeme nový film Agnieszky Holland, historické drama V temnotě

Představujeme nový film Agnieszky Holland, historické drama V temnotě
Schindlerův seznam | 1993 Universal Pictures
V obou filmech je totiž hlavní postavou člověk, který své názory a jednání během příběhu změní o 180 stupňů. V Schindlerově seznamu to byl Oskar Schindler (Liam Neeson). Obchodník nejprve na utrpení totálně nasazených vydělával, ke konci snímku ale litoval, že za vydělané peníze nedokázal vykoupit více lidských (židovských) životů. V temnotě (2011) je to pro změnu Leopold Socha (Robert Wieckiewicz), podvodníček a údržbář lvovské kanalizace, který si z ukrývání Židů v podzemí nejprve zřídí solidní obchod. Ke skupince nicméně postupem času citově přilne, což ho dovede k činům, kterými riskuje nejen život svůj, ale i celé své rodiny.

Trailer:

Hollywood miluje silné příběhy plné emocí. Jednodušší to u tamních producentů mají snímky, které příběhy a emoce vykreslují v černobílé perspektivě: ten je dobrý, tenhle zase špatný. To ovšem není případ filmu V temnotě. Jistě, Židé jednoznačně nesli největší oběť fašistického běsnění, Agnieszka Holland se nicméně ve svém novém snímku zaměřila na jejich temnější charaktery, interakce uvnitř ukrývající se skupiny. Prostředí podzemní kanalizace, kde se nejpodstatnější část filmu odehrává, k tomu vybízelo.
V temnotě
| SCHMIDTz KATZE FILMKOLLEKTIV-ZEBRA Film Studio-The Film Works
Strach, hrozné podmínky, vlastní sobeckost z nich dělá rozporuplné a někdy i nesnesitelné lidi. „O to více jsou ale skuteční a živí. Jejich nedokonalost jim dává dokonce větší právo žít než u idealizovaných obětí,“ uvádí Agnieszka Holland a dodává: „Největší výzvou pro mě jako režisérku byla temnota. Skupina žije v tmavých, mokrých, páchnoucích chodbách více než rok. Bylo nám jasné, že to musíme nějak realisticky vyjádřit, vtáhnout diváky do filmu, aby měli sami pocit, že se nacházejí v podzemí."
Agnieszka Holland jde snímkem V temnotě proti mainstreamovému proudu. Filmové médium obecně sice "pouze" reflektuje život, ale pokud na něj nenahlíží černobíle, nesklouzává k pohodlnému zjednodušování a nechce jen "zabít čas", je to plus pro jeho tvůrce. Snímek V temnotě je zářným příkladem takového přístupu. Do českých kin bude uveden 15. listopadu letošního roku.