Nejdražší plakát na světě jde do dražby, cena šplhá k 20 milionům korun.

Nejdražší plakát na světě jde do dražby, cena šplhá k 20 milionům korun.
Dílo z roku 1927 se už léta honosí titulem nejdražšího filmového plakátu vůbec. Jde totiž o jednu ze čtyř dochovaných původních kopií plakátu, který navrhl malíř Hans Schulz-Neudamm pro slavný němý film režiséra Fritze Langa.
Metropolis je dnes označována za jeden z pilířů žánru fi
nejdrazsi-plakat-na-svete-jde-do-drazby-cena-splha-k-20-milionum-korun-2
lmového sci-fi a také se řadí mezi nejprůlomovější díla němého filmu vůbec. Ponurá vize roku 2000 sice kritiky kvůli přílišné délce a povrchnímu příběhu ve své době příliš nenadchla, jak se ale ukázalo, 80 let zrání dodalo dystopickému opusu potřebný apel, které moderní publikum docenilo. V roce 2001 byl film dokonce připsán na seznam světového dědictví UNESCO.
Vzácnost plakátu, sláva Metropole a v neposlední řadě i nádherný styl art deco činí z Schulz-Neudammova díla neodolatelné lákadlo na sběratele, kteří neváhají kvůli jeho zakoupení oželet značné částky. Poslední kupec si cennou trofej z aukce odnesl za rekordních 690 tisíc dolarů, aby ji po osobním bankrotu odevzdal státu a ocenil na 250 tisíc.
V březnu se však plakát znovu vynořil, tentokrát s lichotivější cenovkou 850 tisíc. Dražba se bude konat koncem roku a znalci z oboru odhadují, že se zarytí sběratelé navzájem vybičují k sedmiciferné částce.
Zde konečně plakát v plné kráse (do prodeje jde americká verze, která kromě názvu filmu nenese žádný text):
nejdrazsi-plakat-na-svete-jde-do-drazby-cena-splha-k-20-milionum-korun

Související osoby


Související tituly