Na festivalu v Karlových Varech budeme mít čtyři želízka v ohni

Na festivalu v Karlových Varech budeme mít čtyři želízka v ohni
Co myslíte, je to skutečné, nebo to jenom hrají? Z filmu Polski film.
V té se představí i Polski film (2012), novinka režiséra Marka Najbrta. Originální snímek se pohybuje na hraně fikce a reality a uvozuje ho motto: „To, že hraju sám sebe, ještě neznamená, že to jsem já.“ A jaká je Najbrtova konkurence? Jedním slovem nevypočitatelná. O Křišťálový globus se totiž ucházejí snímky mladých ambiciózních režisérů, kteří si vybrali na první pohled obyčejná témata. Půjde tedy v prvé řadě o to, jak je ten který tvůrce uchopil. Což by mohlo krát do karet právě Najbrtovi a Polskému filmu, jenž se díky skečům a mystifikacím snaží upozornit na nelehký úděl herců.
na-festivalu-v-karlovych-varech-budeme-mit-pet-zelizek-v-ohni
Co myslíte, je to skutečné, nebo to jenom hrají? Z filmu Polski film.
O poznání vážnější téma přináší řecký debutant Ektoras Lygizos spolu se svou prvotinou Chlapec pojídající ptačí zob (2012). Příběh se odvíjí od současné řecké krize, která je spojena s materiální nouzí a ztrátou lidské důstojnosti. Doufejme, že snímek dostojí svému vysokému očekávání a všemožné krize budou zažehnány.
V soutěžní sekci „Na východ od Západu“ se objeví pozoruhodný časosběrný dokument slovenské režisérky Ivety Grófové Až do města Aš (2012). Autorka v něm sleduje životní pouť slovenské dívky, která hledá štěstí na samotném západě Čech. Neutěšené prostředí se nemění ani v případě Poupat (2011) Zdeňka Jiráského. Ten sice získal Českého lva, ale podobná větší soutěž na mezinárodním poli mu zatím schází.
na-festivalu-v-karlovych-varech-budeme-mit-pet-zelizek-v-ohni-2
Hlavní hrdina dokumentu Soukromý vesmír.
Filmovým festivalům se dlouhá léta vyhýbala i Helena Třeštíková, autorka, jejímž časosběrným dokumentům se dostalo celoevropského renomé. Nejnovější Soukromý vesmír (2012) sice v tuzemských kinech již uveden byl, podobná díla se ovšem festivalovým dramaturgům vždycky hodí. Přitáhnou pozornost diváků i tisku, udělají dobrou reklamu. Vedle Soukromého vesmíru se navíc v soutěžní sekci dokumentárních filmů představí další kus české provenience, lehce subkulturní snímek Dva nula (2012). Pavel Abrahám, autor České RAPubliky (2008), natáčel během fotbalového derby dvou pražský S. Do ochozů si přizval samé zajímavé hosty, kolem kterých se dokument Dva nula točí. Fotbalová subkultura, to není jenom pivo a párek.
na-festivalu-v-karlovych-varech-budeme-mit-pet-zelizek-v-ohni-3
Do Karlových Varů přijede herečka Helen Mirren. © MFF Karlovy Vary
Dodejme, že 47. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary bude zahájen 29. června. Pocta bude složena herci Josefu Somrovi, uveden bude trezorový snímek Žert (1968), kde herec ztvárnil titulní roli. V digitálně restaurované kopii bude uveden snímek Miloše Formana Hoří, má panenko! (1967) a za osobní účasti Helen Mirren bude této herecké královně předán Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.
Více o 47. MFF Karlovy Vary najdete na oficiálních stránkách festivalu.