Sezóna výročních cen končí. Mezi profesními nejvíc táhl Český lev!

Sezóna výročních cen končí. Mezi profesními nejvíc táhl Český lev!
| Josef Louda
Český lev se drží dlouhodobě na výsluní diváckého zájmu, což potvrdil i letošní ročník. Pravidelná sledovanost hlavního večera se drží kolem miliónu diváků, program kupuje i O2TV a na internetu České televize se Lev těší též dobré sledovanosti.
sezona-vyrocnich-cen-konci-suverenne-nejvic-tahl-cesky-lev-2
Lucerna každý rok praská ve švech. Lístky jsou rozdány jak na sezení, tak na stání.
"Osobně mě těší, že Český lev má prakticky dvojnásobnou sledovanost, než všechny fotbalisté, hokejisté, atleti a další sportovní i kulturní výroční odborné ceny. Letos lehce přes 1 milión diváků. Příjemně mne překvapuje, že už druhým rokem je o filmové profesní ceny větší zájem než třeba o Miss ČRi když úspěch přeji všem. Každý máme malinko jiné podmínky. V našem případě je to i úspěch českého filmu jako celku," říká Petr Vachler. Podle výsledků sledovanosti mají všechny ostatní odborné výroční ceny o 50% a více nižší sledovanost než právě Český lev kromě  diváckých cen jako Slavík či Týtý, které mělo po mohutné reklamě na všech komerčních televizích i ČT sledovanost vyšší, ale ne zásadně, 1,2 miliónu diváků. Česká Miss na Prima Family měla necelý milión diváků.
sezona-vyrocnich-cen-konci-mezi-profesnimi-nejvic-tahl-cesky-lev
Lucie Bílá vstoupila do jámy lvové letos, aby se muzikanti poklonili filmařům.
A jak si stojí lev v porovnání s hudebními či hereckými profesními cenami v roce 2012?
Český lev                                           -  1 006 tisíc  + aktuálně 53 tis. na internetu
Thálie                                                  -    551 tisíc + aktuálně 11 tis. internet
   
Andělé                                                 -    361 tisíc + aktuálně 29 tis. internet 
Nominační večer Českého lva se potom vyšvihl před ostatní ceny na ČT2 jako jsou ceny Trebbia, Magnésia litera a další.
sezona-vyrocnich-cen-konci-suverenne-nejvic-tahl-cesky-lev-9
Juraj Herz přebírá Českého lva za mimořádný umělecký přínos českému filmu. Českého lva 2008 moderovali Bolek Polívka a Anna Polívková.
"Udělat dobrý přenos je nesmírně těžká záležitost a sledovanost není tím jediným kritériem. Vážím si každého, kdo se do přímých přenosů pustí. Málo radosti, hodně práce, jelikož si na tyto akce lístek nikdo nekupuje. To byl ostatně kdysi i jeden z argumentů nejen Jana Krause, proč nechtěl do jámy Lvové. Lépe se hraje před publikem, které má o vás primárně zájem," popisuje producent Českého lva. "Kritika je na místě, jelikož se má večer líbit  všem, ať jdou do soutěže autoři s artovými či komerčními filmy. To je prakticky nemožné. Podobný problém mají všichni členové evropských akademi í  sdružených do sítě FAN of Europe. Jako producent se dostáváte svým způsobem do sch i zofre n ní situace, kde vás kolegové chválí i zašlapávají do země, každý rok je někdo spokojen, někdo jiný nespokojen."
sezona-vyrocnich-cen-konci-suverenne-nejvic-tahl-cesky-lev-7
Marek Najrbt a jeho Protektor. Českého lva 2009 moderovali Pavel Liška a Bolek Polívka.
Podobě jsou na tom Zlaté glóby či Oscar. Zlaté Glóby moderoval předloni Ricky Gervais pod neuvěřitelnou palbou kritiky, letos uváděl ceny znovu. "Předávání Oscarů čelí každoročně kritice ze všech stran zakončené povzdechnutím, že je nakonec lepší jít na fotbal" (ihned.cz), "Oscary jsou ale častým terčem kritiky a samotné složení oscarové akademie vyvolává rozpaky" (novinky.cz).
Jan Budař
V roce 2011 se modarce ujal úspěšně Jan Budař, režisérem večera byl Petr Vachler, konzultatem a dramaturgem pak režisér Marek Najbrt. Stejně jako v roce následujícím. | Lukáš Král

"Českému lvu se naštěstí finančně daří, ale i my vnímáme, že nejen letošní ročníky různých výročních cen byly náročnější na finanční zabezpečení a celá řada kolegů zažila určitým způsobem krizi. To je, zatím vzdáleně, nedobrá zpráva i pro nás. Mělo by se dařit všem. Naposledy mě kontaktovali ze skvělého mezinárodního festivalu Mental power Prague film festival, kde soutěží mentálně postižení o filmové ceny, takže kdyby náhodou někdo tento článek četl a chtěl také pomoci, pak by to bylo skvělé
," dodává Petr Vachler. 
A jak si stojí lev za poslední léta?
2008 - Bolek Polívka & Anna Polívková    -  933 tisíc  + inter.139 tis
2009 - Bolek Polívka & Pavel Liška            -  921 tisíc  + inter.  95 tis.
2010 - Jan Budař                                            -  938 tisíc  + inter.  98 tis.
2011 - Lucie Bílá                                           - 1 006 tisíc  + inter. 53 tis.
Některé ročníky byly reprízovány a nezapočítáváme sledovanost na O2TV.
sezona-vyrocnich-cen-konci-suverenne-nejvic-tahl-cesky-lev-11
Allessandro Pasqaule, Anna Geislerová, Dagmar Veškrnová-Havlová a Lucie Bílá. Důvod k dobré náladě byl na místě. Každý obdržel mnoho gratulací.
Poslední přenos s Lucií Bílou má na internetu nejmenší návštěvnost, ale to je dáno nedávným uvedením na stránkách ivysilani.cz  Každopěně Lucie Bílá zaujala za poslední dobu nejvíce diváků při udělování výročních filmových cen Český lev, i když s nepatrným odstupem od svých kolegů z předchozích ročníků.
Nutno podotknout, že každý rok ovliňují sledovanost zejména filmy, které se Českého lva účastní, i nabídka konkurenčních stanic. Všechny údaje zahrnují jak diváckou skupinu 4-14 let, tak 15+.

Nominační večer na ČT2 se potom v posledních letech pohybuje prakticky od 160 tis do 300 tisíc. Sledovanost kolísá s počtem nových "mainstreamových" televizních stanic a jejich aktuálním programem.

V součtu podtrženo, sečteno, Český lev se těší velkému diváckému zájmu a to je dobrá zpráva především pro český film.