Recenze: Drive je trošku drsnější projížďka

Recenze: Drive je trošku drsnější projížďka
Ryan Gosling | FilmDistrict
Ryan Gosling
Ryan Gosling | FilmDistrict
Přes den pracuje jako filmový kaskadér, po nocích si přivydělává jako nájemný řidič. Nezajímá ho koho veze, nebo že přes město ujíždí policejním hlídkám, hlavně že dostane zaplaceno. Ve dne spravuje auta v servisu svého přítele Shannona, který by ho chtěl dostat na závodní trať. Potřebné peníze si půjčí od pochybného boháče Bernieho. Vypadá to na úspěšný obchod. Vše se pokazí, když pustí z vězení Standarda, manžela Řidičovi sousedky Irene. Zadlužený Standard požádá Řidiče o pomoc s posledním zločinem. Řidič přijme, ale netuší, že jde o nastraženou past.

Trailer:

Ze začátku to zní trochu jako Kurýr, ale kdo čeká honičky a přestřelky v autech, ten bude zklamán. Drive je sofistikovaný, pomalý (ale nenudící) thriller měnící se na surovou a reálně natočenou vyvražďovačku.
Carey Mulligan, Ryan Gosling
Drive | FilmDistrict
Ryan Gosling, který ztvárnil Řidiče, vdechl své postavě charisma a i když většinu času používá naprosto prázdný výraz bez emocí, je právě on tím největším tahounem filmu. Ostatní herci mu zdatně sekundují (naprosto skvělý je třeba Rob Perlman v roli nemilosrdného gangstera Nina).
Gosling si sám vybral režiséra Nicolase Windinga Refna a tou volbou určitě nešlápl vedle. Nečekané střihy, luxusní zpomalovačky a efektně natočené rvačky posouvají film o stupeň dál. Nicolas si pohrál i s nočními světly a nezvykle naturalistickými bojovými scénami, kde je přesně vidět kam komu co odletělo.

Scéna z filmu:

Další kapitolou je jedinečný soundtrack, kde najdete skladby, které byste nikdy do dané situace nepoužily, ale ony ve filmu dokonale fungují a slouží atmosféře.
Jasně a stručně, Drive je jeden z nejpůsobivějších filmů letošního roku a přestože je ještě brzo o tom spekulovat, je téměř jisté, že si pro nějakého toho zlatého plešounka jeho tvůrci v únoru příštího roku dojdou.
Hodnocení: 90%