Zlínský festival se stěhuje, mění název a mládne!

Zlínský festival se stěhuje, mění název a mládne!
I letos proběhne dražba filmových klapek, do níž přispěla řada předních malířů a výtvarníků.
zlinsky-festival-se-stehuje-meni-nazev-a-mladne-1
I letos proběhne dražba filmových klapek, do níž přispěla řada předních malířů a výtvarníků.
Především se nejstarší přehlídka svého druhu na světě zbavila svého poněkud složitého názvu a místo Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež je od letoška prostě a jasně jen Zlín film festivalem (ZFF). Po nějakých třinácti letech také opouští půdu Univerzity Tomáše Bati a svůj hlavní stan stěhuje do zbrusu nového Kongresového centra, které vyrostlo v centru Zlína podle návrhu celosvětově proslulé architektky Evy Jiřičné. Nové festivalové logo je v kontextu těchto změn už jen logickou a vlastně kosmetickou změnou.
Šílenství jménem Stana Katic!
Hlavní hvězdou festivalu bude letos Stana Katic, kterou diváci znají nejen ze seriálů 24 hodin a Castle na zabití, ale třeba i z bondovky Quantum of Solace. "Už jsme měli ve Zlíně lecjaké hvězdy, ale ohledně Stany Katic zažíváme něco, co jsme ještě nepoznali, doslova celosvětovou mánii," přiznává šéfka VIP Guest Servisu Míla Řádová. Zatímco Zlínští informaci o její účasti ve festivalové porotě tajili až do dneška, zpráva o jejím chystaném příjezdu se s předstihem objevila na hereččiných webových stránkách. "A od té chvíle jsme doslova zavaleni dotazy od jejích fanoušků a novinářů z celého světa," líčí Řádová, "chtějí vědět, kdy přijede, v jakém hotelu bude bydlet, kdy se projde po červeném koberci, prostě všechno." Zdá se tak, že letos Zlín zažije něco, co se nestává ani Karlovým Varům - opravdu masivní nájezd zahraničních fanoušků. "Kvůli enormnímu zájmu jsme museli přidat i druhou projekci jejího nového filmu For Lovers Only, který u nás bude uveden v celosvětové premiéře," dodává Řádová.
zlinsky-festival-se-stehuje-meni-nazev-a-mladne-2
Stana Katic má fankluby po celé Evropě a řada z jejích členů se prý do Zlína chystá osobně.
A další již potvrzené zlínské hvězdy? Franco Nero, János Bán, Karel Gott, Jan Hřebejk, Ivan Barnev, Dagmar Havlová, Otakar Vávra, György Pálfi či Martina Sáblíková. Uznání za přínos tvorbě pro děti a mládež letos obdrží Petr Nárožný, odhalení svých hvězd na Chodníku slávy dětských herců se osobně zúčastní Jiřina Bohdalová, Michal Dlouhý a za zesnulého Vladimíra Dlouhého jeho manželka Petra Jungmannová s dětmi.
V soutěžích Češi i malí teroristé
Česká kinematografie má letos nezvykle bohaté zastoupení v soutěžních sekcích. V kategorii filmů pro děti nás budou reprezentovat hned dva snímky - pohádka Čertova nevěsta a muzikál V peřině, v kategorii filmů pro mládež drama Piko a v kategorii evropských debutů retro Osmdesát dopisů.
Jiří Mádl
Celosvětovou premiéru si v největším českém (tudíž zlínském Velkém) kině odbude i 3D muzikál V peřině. "Připravili jsme tisíc 3D brýlí a sami jsme zvědavi, kolik se nám jich po projekci vrátí," usmívá se Koliha. | H. C. E.
K horkým favoritům na některou z cen budou podle uměleckého šéfa festivalu Petra Kolihy patřit kromě jiných i ruský snímek Vrabčák, německý film s provokativním názvem i obsahem Ich bin eine Terroristin, francouzská Klukanda o dívce hledající svoji identitu či belgický snímek Pokradmu o dívce, která má pocit, že ji rodiče přehlížejí.
Zlín ovšem už dávno nemíří jen na děti a mládež. "Zejména středoškolákům a vysokoškolákům bude určeno letní kino s filmy jako Kick-Ass, The Social Network či Děcka jsou v pohodě, milovníci dobrého filmu si určitě nenechají ujít mimořádně nabité Dny italské kinematografie s filmy od takových režisérů, jakými byli Sergio Leone, Federico Fellini, Pier Paolo Pasolini, Vittorio De Sica, Franco Zeffirelli či Mario Monicelli," vypočítává jen část jmen Koliha.
Chystá se i řada doprovodných hudebních akcí, na nichž vystoupí kromě jiných kapela Kryštof, Aneta Langerová, Děda Mládek Illegal Band či Monika Absolonová.
Podrobnosti o festivalu i jeho programu najdete na adrese www.zlinfest.cz.