Životopis Českého lva

Životopis Českého lva
zivotopis-ceskeho-lva-1
Ročník 1993
V prosinci 1993 Petr Vachler oficiálně oznamuje vznik české výroční filmové ceny Český lev. V tisku vycházejí inzeráty s prvními grafickými návrhy budoucí ceny.
Dne 25. února 1994 se v pražské Lucerně poprvé vyhlašují vítězové. Stočlenná porota rozdělila třináct Českých lvů a jednoho lva Plyšového. Historicky prvním laureátem se stal muzikál Šakalí léta debutujícího Jana Hřebejka
Ročník 1994
Vyhlášení vítězů poprvé předcházejí nominace. V každé kategorii je pět nominovaných.
Kategorie mužského a ženského hereckého výkonu jsou poprvé rozděleny na hlavní a vedlejší role.
Ročník 1995
O Českých lvech poprvé nerozhoduje stočlenná porota, ale členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která vznikla 13. dubna 1995.
Počet nominovaných se zužuje z pěti na tři v každé kategorii.
Český lev má i první skandál. Scenárista Ondrej Šulaj a zvukař Ivo Špalj získali Českého lva, aniž by byli nominováni. Jak se to stalo? Pořadatelé se domnívali, že scenáristé Zahrady byla jen dva (ve skutečnosti byli tři) a zvukař Učitele tance jen jeden (ve skutečnosti byli dva).
Ročník 1996
Kolja získává Českého lva, Zlatý glóbus i Oscaral. Z nejprestižnějších cen, na které mohl dosáhnout, mu unikla jen Evropská filmová cena.
Cena čtenářů časopisu Cinema poprvé nemá podobu křišťálové sošky lva připraveného ke skoku.
Ročník 1997
Čeští lvi se poprvé udělují v přímém televizním přenosu.
Režisér Knoflíkářů Petr Zelenka se rozhodl celou akci otevřeně bojkotovat, nicméně vyhrál hned třikrát – za nejlepší scénář, režii a film.
Ročník 1998
Rebelující Petr Zelenka přehodnotil svůj vztah k Českým lvům, v tomto roce je jedním z předávajících.
V rámci nominačního večera je poprvé udělena plaketa ČFTA za Nejlepší filmový plakát a Cena filmových kritiků (ani ta nemá podobu Českého lva).
O Plyšovém lvu poprvé nerozhodují akademici, ale novináři. Spolu s tím je změněna definice ceny: Už se neuděluje za nejslabší, ale nejméně oblíbený film. Už se také neuděluje na hlavním, ale pouze na nominačním večeru
zivotopis-ceskeho-lva-2
Ročník 2000
Křišťálová soška Lva, jejímž autorem je Jakub Švéda, zhubla. Nový Lev je oproti předešlému o 4 cm menší a téměř o polovinu hubenější. Nyní soška měří 27 cm a váží 2,8 kg.
V kategorii Divácky nejúspěšnějšího filmu spolu poprvé soutěží výhradně české filmy, paradoxně v daném roce by Princezna ze mlejna 2 stejně všechny hollywoodské hity porazila.
Ročník 2001
Kategorie Nejlepší výtvarný počin se rozdělila na kategorii Nejlepší výtvarné řešení a Nejlepší kostýmy.
Hlasování poprvé probíhá dvoukolově. Z 1. kola vzejde trojice nominovaných, ve druhém kole se hlasy z prvního ruší a z nominovaných se volí vítěz.
Ročník 2002
Plyšový lev není poprvé vyhlášen na hlavním ani nominačním večeru, nýbrž na tiskové konferenci.
Nominační večer poprvé vysílá program ČT2 v přímém přenosu.
Poprvé se uděluje Cena Sazky za nejlepší nerealizovaný scénář, nemá podobu Lva, druhý a třetí jsou vyhlášeni na nominačním večeru, vítěz na večeru hlavním. Ocenění navíc získávají od sponzora velmi atraktivní peněžité prémie.
Ročník 2003
Došlo k opětovnému sloučení kategorií Nejlepší výtvarné řešení a Nejlepší kostýmy do jedné kategorie Nejlepší výtvarný počin.
Ročník 2004
Cenu čtenářů časopisu Cinema nahradila Cena čtenářů časopisu Premiere.
Ročník 2007
Plyšový lev byl bez náhrady zrušen.
zivotopis-ceskeho-lva-3
Ročník 2008
Dlouholeté debaty o tom, jak zpřístupnit Českého lva dokumentům, konečně došly ke konkrétnímu výsledku. Jednak je do tohoto roku pravidelně vyhlašována kategorie Nejlepší dokument a jednak byly v tomto roce jednorázově oceněny tři nejlepší dokumenty za léta 1993-2007.
O kategorii dokumentů se rozšiřuje i Cena filmových kritiků.
Vítěz Evropské filmové ceny, dokument René, je na Českých lvech poražen! Akademici upřednostnili Občana Havla.
Cenu čtenářů časopisu Premiere nahradila Cena čtenářů portálu idnes.cz.
Ročník 2009
Po sedmi letech už není vyhlášena Cena Sazky za nejlepší nerealizovaný scénář, protože Sazka od sponzorování této ceny odstoupila. Za ta léta prošlo soutěží celkem 315 scénářů.
Cenu čtenářů portálu idnes.cz nahradila Cena čtenářů portálu kinobox.cz.
Diváci mají poprvé možnost hlasovat v anketě Müllerova filmová hláška. Každý rok jeden slavný tvůrce vybere dvacítku svých nejoblíbenějších filmových hlášek (letos to je Jiří Menzel), z nich diváci prostřednictvím portálu kinobox.cz vyberou tu vůbec nejlepší, která vstoupí do pomyslné síně slávy.