Nejlepší kraťas dostane pět tisíc euro!

Nejlepší kraťas dostane pět tisíc euro!
nejlepsi-kratas-dostane-pet-tisic-euro-1
„Před několika lety jsme hledali způsob, jak se potkávat s diváky Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary také v průběhu roku," říká prezident karlovarské přehlídky Jiří Bartoška. "Věděli jsme, že o krátké filmy je ve festivalovém programu velký zájem, ale zároveň nám bylo jasné, že karlovarský festival jim nemůže dát tolik prostoru, kolik by si zasloužily. A tak se zrodil Festival krátkých filmů Praha." Po pěti letech stojí na vlastních nohou a zájem o něj podle Bartošky stále roste.
Zvláštní pozornost letos organizátoři věnovali Japonsku a Španělsku, tematickou sekci v roce konání mistrovství světa ve fotbale logicky ovládla kopaná a svůj prostor dostanou i krátké filmy o lásce v podání ruských režisérů Germana ml., Vyrypajeva, Chlebnikova a Serebrennikova. I letos se v programu pamatuje na držitele prestižních světových ocenění (Oscar, Evropská filmová cena, festivaly v Cannes, Berlíně, Clermont-Ferrandz), experimentální filmy a exkurz po tvorbě nejmladší generace českých filmařů.
nejlepsi-kratas-dostane-pet-tisic-euro-2
K tradičním už patří i sekce První podání, která představuje krátké filmy dnes již slavných tvůrců. „Objeví se v ní mj. i studentský film Krzysztofa Zanussiho, který měl v 70. a 80. letech spolu s Andrzejem Wajdou a Krzystofem Kieslovským největší podíl na legendárním období tzv. filmů morálního neklidu," říká programový ředitel festivalu Karel Spěšný o režisérovi, který proslul mj. filmy Ochranné zabarvení (1976), Konstanta (1980, Cena poroty na MFF v Cannes), Imperativ (1982, Velká zvláštní cena poroty v Benátkách), Rok klidného slunce (1984, Zlatý lev na MFF v Benátkách) či Persona non grata (2005). "Dále se návštěvníci mohou těšit na jeden z prvních filmů kontroverzního korejského režiséra Park Chan-Woka, tvůrce Oldboye či Lady Vengeance, a školní film jednoho z nejtalentovanějších současných českých režisérů Marka Najbrta,“ dodává Spěšný.
Lístek na jednotlivá představení stojí 60 Kč, předprodej začíná dnes. Více na www.pragueshorts.com.

Upoutávka na 5. festival krátkých filmů Praha

nejlepsi-kratas-dostane-pet-tisic-euro-3