Na Disney+ dorazil třetí Mandalorian, má zpět své dítě a konečně předvedl i slušný souboj stíhaček

Na Disney+ dorazil třetí Mandalorian, má zpět své dítě a konečně předvedl i slušný souboj stíhaček
Mandalorian | Disney
Od událostí druhé řady utekl nějaký ten pátek, Mando splnil svůj úkol, má zpět syna a mohl by se na nějaké planetě věnovat rodinnému životu. Jenže Din Djarin se nehodlá smířit s tím, že již není Mandalorianem. Klan ho vydědil poté, co se přiznal, že si sundal helmu a jediný způsob jak vše zvrátit, je vykoupat se ve vodách pod mandalorskými doly a smýt tak svůj hřích.
Byl by to snadný úkol, kdyby domov Mandalorianů nevzal zasvé vlivem mnoha válek a rozsáhlého bombardování. Z rodné planety jim toho mnoho nezbylo a všichni věří, že její povrch je natolik kontaminovaný, až je nemožné ji obývat. Vše bylo zničeno, včetně dolů. Din je ale přesvědčený, že tomu tak není, a společně se svým synem na Mandalore zamíří…
Celá třetí řada se tak bude věnovat Dinově snaze získat zpět své právo být nazývaný Mandalorianem. Samozřejmě na něj čeká několik menších misí a zastavení, ale cíl jeho osmidílné cesty je jasný. Do hlavní role se opět vrátil Pedro Pascal stejně jako jiné postavy v původním obsazení – Carl Weathers (alias Greef Karga), Emily Swallow (kovářka), Katee Sackhoff (Bo-Katan Kryze), Giancarlo Esposito (Moff Gideon) a Amy Sedaris (Peli Motto).
Mandalorian
Všechny epizody mají kolem třiceti minut, takže se toho v nich příliš nestane, Mandalorian si tak stále drží rozvláčnější tempo, které sice chvílemi irituje, ale udržuje tu správnou, mírně westernovou náladu, jež se pomalu stupňuje směrem k finále. Přesto by se dalo říci, že ve srovnání s předešlými řadami Mandalorian odstartoval ve velkém, akčnějším stylu.
Pro fanoušky a fanynky Star Wars připravil povedený letecký souboj stíhaček, u kterého budou vrnět blahem. Nechybí ani blasterová přestřelka a samozřejmě roztomilý Grogu, díky němuž se několikrát i zasmějete, zvláště využití Dinovy zbroje jako bezpečnostního pásu je originální. A kdo viděl trailer, ví, že se může těšit na více Mandalorianů, Jediů a na střety s impériem.
Mandalorian
Mandalorian | Disney
První dojem z nové série je tak víc než pozitivní. Epizody by samozřejmě mohly být delší, neboť celé týdenní čekání na další by nebylo tak dlouhé, ale nedá se nic dělat. ak to je od začátku celého seriálu. Naštěstí vše vyvažuje charisma hlavního hrdiny, kterého jsme sice spatřili bez helmy jen jednou, ale jeho mluva, chůze a gesta jsou i tak výmluvné a Pedro Pascal dokazuje, že ho davy nemilují nadarmo.
Jeho Din je zkrátka drsný vesmírný kovboj, jenž nikam nespěchá, a i výchovu syna už má poměrně zvládnutou. A tvůrci seriálu zase odkazy na Star Wars. Kromě povedených kostýmů jsou to různé mimozemské rasy, které jsme spatřili v původní trilogii, povědomí droidi a stále se opakující hlášky. Ta nejslavnější „nechť tě provází síla“ také občas zazní, ale časteji: „This is the way!“
Mandalorian
Mandalorian | Disney
Premiéra Mandaloriana napovídá, že co se výpravy a kostýmů týče, půjde o stejně kvalitní práci jako v prvních dvou sezónách, ale děj by mohl mít větší dopad na dění v galaxii. Dosud se totiž Din pouze potuloval Vnějším okrajem, snažil se vymyslet, co se synem, a jednotlivé mise na něj tak nějak samy čekaly nebo se k nim spíš připletl. Nyní ale ví, co skutečně chce, a jeho jednání ovlivní i mnoho lidí kolem.
Svou snahou dává naději všem Mandalorianům, kteří se mohou opět spojit, najít domov i svou zašlou slávu obávaných bojovníků. Publikum navíc hlouběji proniká do jejich kultury a zvyků. Poutavých námětů a linek je tu proto víc než dost. Bude zajímavé sledovat, jakou cestou se tvůrci vydají a jak velkou roli v Dinově misi sehraje Grogu, jenž se pod vedením Luka Skywalkera učil ovládat Sílu.
hodnocení první epizody: 80 %
Dále se můžete podívat na přehled nejlepších seriálů na Disney+.

Kinolog: Brendana Frasera nepoznáte. V Hollywoodu by měli přestat používat „tlustoobleky“

Herec Brendan Fraser si v životě prošel těžkými krizemi. Nyní se vrací v roli o tlustém učiteli literatury, který se snaží usmířit s odcizenou dcerou. Jak jsou dnes ve filmech zobrazovaní tlustí lidé a jaká klišé se k tomu vážou?