Představiteli Elvise se nedaří setřást specifický přízvuk krále rocku. Sklízí za to obdiv i výsměch

Představiteli Elvise se nedaří setřást specifický přízvuk krále rocku. Sklízí za to obdiv i výsměch
Elvis | Warner Bros.
Jednatřicetiletý kalifornský herec prorazil po deseti letech štěků a vedlejších rolí. I díky tomu, že jde o takřka neznámou tvář, mohl s Elvisem na dvě a půl hodiny splynout a ztratit se v něm. Poněkud překvapivé však je, že to platí doslova. V Butlerových rozhovorech rozdávaných od premiéry si nešlo nevšimnout, že mladý muž mluví nadále tónem hlasu specifickým pro Elvise, který je vzdálený jeho dřívější mluvě. Do úplného popředí se pak tato bizarní skutečnost dostala po Butlerově děkovné řeči na Zlatých glóbech.
Elvis
Z celé situace se stal internetový mem, lidé začali o Butlerovi vtipkovat ve velkém a srovnávat ho třeba s Jaredem Letem, který poslední roky sklidil nevoli za své „metodické herectví“. Butler vše vysvětlil tak, že pro roli podstoupil dlouhý a intenzivní řečový trénink a nyní jednoduše nedokáže mluvit jinak.
Jeho hlasová koučka Irene Bartlett se v rozhovoru pro australskou stanici ABC Gold Coast dušovala, že říká pravdu: „Nechtěli imitátora, to by bylo poslední, co by Baze uspokojilo. Usilovali o opravdové napojení na Elvise a jeho osobnost, k tomu tedy Austin směřoval. Co jste viděli na Zlatých glóbech, není hraní. Takový nyní je.“ Luhrmann pak pro The Hollywood Reporter mluvil o Butlerově úzkostně trénované technice, která se prý vymyká všemu, co dosud viděl: „Obsesivně cvičil fyzickou změnu svalů v puse, aby Elvisův hlas nenapodoboval, ale opravdu jím vládnul.“
Velká část veřejnosti toto vysvětlení odmítla s tím, že jde buď o záměrnou taktiku domluvenou se studiem, nebo o pozérství Butlera, který „uvěřil vlastnímu hajpu“ a nyní si myslí, že je ztělesněním Elvise na Zemi. Butlerova mediální pouť je rozhodně příkladnou oscarovou kampaní, která se bude moct zapsat do učebnic. Okolo takřka neznámého herce se rozprostřela aura úžasného výkonu. V médiích se psalo o tak vysilujícím nasazení, že po poslední klapce skončil kvůli vyčerpání v nemocnici.
Austin Butler
Elvis | Warner Bros.
Zní to všechno trochu absurdně, to je ale nakonec u oscarových námluv běžné. Tím spíš u hereckých kategorií. Proti Butlerovi ostatně stojí Brendan Fraser, jehož kampaň k Velrybě pro změnu ždíme dojímavý příběh comebacku chlapa se zlatým srdcem ukřivděného hollywoodským systémem. Tvrdit, že se Butler naučil mluvit jako Elvis tak dokonale a přirozeně, že nemůže přestat, je tedy skvělý příběh pro média. Vítězství ho přiblíží víc než deset strhujících hereckých výkonů.
Abychom Butlerovi zcela nekřivdili, pravda může být opravdu komplikovanější než pouhá přetvářka. Po deseti letech sbírání nevýrazných a nepříliš ceněných rolí se ze dne na den proměnil v jednu z největších mediálních hvězd. V oboru pak existuje pozorovaný, byť stále ne odborně popsaný fenomén, kdy herec či herečka přejímá nějaký aspekt mluvy či stylu své role i ve svém civilním životě. Tento posun může odeznít s časem či s novým angažmá, ale může také zůstat natrvalo. U intenzivní hlavní role, jež konečně posunula Butlerovu stagnující kariéru, tedy existují důvody držet se nově nabytého stylu jako klíště.
Elvis
Elvis | Vertical Entertainment
Ať tak či onak, Butler nemá lehké, že na něj padl zrovna jeden z nejvýraznějších a nejvíce parodovaných akcentů na světě. Jak napsala youtuberka Jenny Nicholson na Twitteru: „Jestli Austin Butler vážně nemůže přestat mluvit jako Elvis, jaký je teď jeho kariérní plán? Bude prostě navěky přetáčet Elvisovy filmy?“
Co je nyní pro studio kalkulovaná cesta za Oscarem a pro Butlera buď totéž, nebo nedobrovolná fixace, se z dlouhodobého hlediska může krutě nevyplatit. Pokud producenti nabudou dojmu, že do svého filmu místo nadějného herce obsazují Elvisova imitátora, nebudou se mu spíš vyhýbat? Uvidíme, jak to s Austinem dopadne.

Kinolog: Elvise či Batmana v žebříčku očekáváte. Mezi filmy roku je ale i pár překvapení

Žádný žebříček nepostihne všechny důležité a dobré filmy a někomu nebude subjektivně vyhovovat. Tento seznam se pokouší dát dohromady ty nejlépe hodnocené a vždy něčím výjimečné snímky, co měly premiéru v roce 2022. V našem pořadu jsme recenzovali podrobněji už Top Gun 2, Elvise, Nene a Podezřelou.