Nadchnul vás nový Top Gun? Režisér už hovoří o možném pokračování

Nadchnul vás nový Top Gun? Režisér už hovoří o možném pokračování
Top Gun: Maverick | Paramount Network
Šestatřicet let po Top Gunu, který jako krásně natočené náborové video ikonizoval stíhací piloty a mladého Toma Cruise, přišlo dlouho odkládané pokračování. Top Gun: Maverick smetl veškeré pochybnosti a ve vrcholné formě zastihl nejen šedesátiletého Cruise, nýbrž i princip hollywoodského blockbusteru jako takového. Atraktivní a nostalgií pocukrovaný příběh s fyzickými leteckými scénami si podmanil publikum po celém světě a momentálně přepočítává tržby v hodnotě 1,488 miliardy dolarů.
Tom Cruise
Tom Cruise ve filmu Top Gun: Maverick (2022) | Paramount Network
To Mavericka řadí na 11. místo v žebříčku nejvýdělečnějších filmů všech dob, který nezahrnuje inflaci. Kdekoho tedy přirozeně napadlo, jak by si vedla potenciální trojka. Režisér Joseph Kosinski se v prosinci zúčastnil panelu LA3C, na němž renomovaní filmaři a herci představovali nadcházející projekty. Kosinski, vystudovaný letecký inženýr, popisoval náročnost produkce, která od herců vyžadovala intenzivní trénink. Úspěch Mavericka zčásti vyplynul z přelomového stylu snímání leteckých scén přímo z kokpitů.
Režisér nezapomněl přítomné publikum vybláznit zmínkou o možném pokračování, jemuž evidentně nechává dveře otevřené. „Máme nějaký dostatečně oslovující příběh, abychom se mohli vrátit? Podle mě zbyl Maverickovi na konci filmu v nádrži nějaký benzín. Neusadil se,“ prohlásil Kosinski, jenž s Cruisem natočil rovněž sci-fi Nevědomí.
Nic konkrétního tedy nevyzradil, ale fanoušci a fanynky Mavericka se prozatím spokojí s vědomím, že případné završení trilogie zůstává ve hře. Tom Cruise momentálně řádí v zákulisí osmé Mission: Impossible, odkud posílá vzkazy během seskoků z letadel. Akční sérii od pátého dílu natáčí s Christopherem McQuarriem a soustavně posouvá své kaskadérské kousky, přičemž trailer na sedmičku ukazuje, jak se s motorkou a padákem vrhá ze strmého útesu.
Mission: Impossible - Národ grázlů
Mission: Impossible – Národ grázlů
McQuarrie se podílel na scénáři Mavericka a osud třetího dílu tedy možná závisí na tom, zda společně s Kosinskim pro Cruise vymyslí novou výzvu. To se ale zdá obtížné vzhledem k tomu, že nestárnoucí herec hodlá s Dougem Limanem (Na hraně zítřka) točit akční sekvence pro dosud nijak nenazvaný snímek na Mezinárodní vesmírné stanici. Top Gun 3 by tak musel přijít s něčím opravdu výjimečným, aby existovala šance na zopakování letošního triumfu a na účast stále megalomanštějšího Cruise.

Kinolog: Legendární pořad je zpět a nenechá na pokračování filmu Top Gun nit suchou