Kinocast: Zřeli jsme Avatara 2. Je to skvělá podívaná, i když má trochu krátký ocásek

Kinocast: Zřeli jsme Avatara 2. Je to skvělá podívaná, i když má trochu krátký ocásek
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
„Avatar 2 mě bavil víc než jednička, ale furt nedovedu přijít na chuť té mimozemské sci-fi dokumentaristice, které je i tady docela hodně,“ říká Dan. Tondovi naopak přerod Jamese Camerona z mistra filmů o přežití do tvůrce „duchovních blockbusterů“ sedl víc. Avatar 2 podle něj kromě maniakální hyperrealistické podívané přinesl také rekapitulaci Cameronových předchozích filmů. Je v něm něco z Ramba II, Vetřelců i z Terminátora. „Když si odmyslíte ty technologické vizuální věci, je to vlastně hodně devadesátkový akční thriller,“ říká Tonda.
Dan a Tonda díky Avatarovi 2 získali také nový duchovní vzor v podobě velrybího stvoření jménem Payakan, které je chytřejší než oni dohromady. Oba také připomněli některé Cameronovy starší filmy – kromě těch notoricky známých i jeho oceánografické dokumenty nebo seriál Příběh sci-fi. Dan si zahromoval nad nevábnou úrovní většiny 3D filmů, které vznikly po prvním Avatarovi, a Tonda se zase zamyslel nad tím, jestli si mimozemšťany máme představovat spíš jako suchozemské, nebo naopak podmořské bytosti.

Kinolog: Nový král Šumavy neumí chodit. Mladý esenbák se chce odlišit od verze z 50. let

Film Karla Kachyni z roku 1959 patří mezi klasiku československé kinematografie. Král Šumavy je natolik působivý, až zakrývá svou bolševickou ideologii. Nová, třídílná verze Davida Ondříčka pro televizi Voyo je otevřeně antikomunistická.