Nemáte čas na celého Shakespeara? Dejte si ho bezle(b)pkově za 120 minut. A už ani nemusíte do divadla

Nemáte čas na celého Shakespeara? Dejte si ho bezle(b)pkově za 120 minut. A už ani nemusíte do divadla
Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách (2022) | Dramox

Dobře se připoutejte, tohle bude fičák

„Panebože, proč ten Shakespeare není zábavný jako sport?“ povzdechne si jeden ze tří hrdinů a rozhodne se společně se svými dvěma kumpány ukázat lidem „Shakespeara plného násilí, zvratků, krve a spermatu… hlavně ať to není nuda!“ A přestože s pohrdáním tvrdí, že slavný dramatik kradl, kde mohl, vezmou ho na milost a vytvoří neskutečně bláznivý koktejl, ve kterém využívají úryvky z jeho her, propojují je s popkulturními fenomény a vrší jeden šílený nápad na druhý.
Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách
Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách | Divadlo v Dlouhé
Jevištěm v rychlém sledu proletí komentovaný Romeo a Julie i všechny Shakespearovy komedie. Z nepříliš známého Tita Andronika se stane krvavá kuchařská show Mstivci v akci, která hladovému publiku nabídne zabijačku po římsku včetně ochutnávky prstu. Hokejové utkání s královskou korunou místo puku zasvětí neznalé do historických tragédií. Dozví se také, že Antonius a Kleopatra není reklama na živočišné uhlí, ale romantický thriller. Vrchol divadelní show představuje rapová „story týpka, co měl černý tělo, balil bílý roštěnky a říkal si Othello“.
Všechny mužské i ženské role v Souborném díle Williama Shakespeara ve 120 minutách ztvární jen tři herci. Nezastavitelní Jan Vondráček, Miroslav Táborský a Martin Matejka ani se zrychlujícím tempem neztrácejí dech a energii. Za vražedných 120 minut odehrají všech 37 her a 154 sonetů velkého dramatika a jako bonus na závěr velkoryse přidají Hamleta za 15 vteřin i pozpátku. „Potvrdilo se mi, že William Shakespeare je fakt dobrej!“ řekl o téhle divadelní jízdě jeden z protagonistů Miroslav Táborský.

Opatrně. Na právníky nemáme a na prezidenta už kandidovat nebudeš

Američtí autoři původního scénáře Jess Borgeson, Adam Long a Daniel Singer uvedli Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách v premiéře 9. června 1987 v Kalifornii, evropskou premiéru mělo v březnu 1992 v londýnském West Endu. Od té doby ho s úspěchem hrají divadla po celé Evropě.
Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách
Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách | Divadlo v Dlouhé
Hra dává tvůrcům velký prostor k osobitým úpravám a improvizaci, české herecké trio toho využívá zcela bezostyšně. Hraje si se slovy a nekorektním humorem, nelítostně střílí do politiků i hereckých manýr, nevyhýbá se sexistickým ani rasistickým narážkám. Ostatně ani Shakespeare se nebál říznout do živého. Představení se hemží odkazy na popkulturní fenomény, od přihlouplých Teletubbies až po velkolepé Hvězdné války s jasným vzkazem „May the Shakespeare be with you“.
Herci chytře využívají možností češtiny a mnohé hlášky jako třeba „bezlepkový Hamlet“ mají šanci stát se kultovními. Diváky baví také narážkami na aktuální témata, která právě rezonují ve společnosti. „Občas nás zaskočilo, jak nějaký vtip či text rychle zestárnul a bylo nutné ho nahradit,“ popsal Miroslav Táborský, že udržet představení stále aktuální zas taková legrace nebyla. V Divadle v Dlouhé ho hráli celých 15 let, od roku 2008 až do června 2022. „Za ty roky jsem si zvykl, že je inscenace nesmrtelná, konec mě trochu zaskočil,“ přiznal Táborský, který představení s Matejkou a Vondráčkem odehrál ve více než 300 reprízách.
nemate-cas-na-celeho-shakespeara-dejte-si-ho-bezlebpkove-za-120-minut-a-uz-ani-nemusite-do-divadla-2
Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách | Dramox
Představení Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách se okamžitě po svém uvedení online stalo nejsledovanější novinkou na platformě Dramox. Divákům herecké trio po vzoru prodejců z teleshoppingu vemlouvavě slibuje, že sledováním představení provedou upgrade svého kulturního levelu, ušetří přibližně 111 hodin času a 14 500 Kč své peněžence a jako bonus získají znalost Hamleta pozpátku.

Kinolog: Jak moc musel Adam Mišík fetovat, aby mohl hrát dealera?

Snímek BANGER. je spíš komedie, která se až ke konci překlopí v drama. Možná nejlepší český film roku je natolik propojený s hudbou, že i celá recenze je tentokrát hlavně hudební.