Průzkum popularity ukázal, že oscarová facka zabolela nejvíc Willa Smithe a jeho ženu

Průzkum popularity ukázal, že oscarová facka zabolela nejvíc Willa Smithe a jeho ženu
Will Smith fackuje Chrise Rocka na 94. ročníku udělování Oscarů. | Getty Images 2015
Web Variety zveřejnil data poskytnuté statistickým měřítkem Q Scores, které určuje přitažlivost a popularitu značek či celebrit. Čím vyšší má daná osoba skóre Q, tím je populárnější. Will Smith v tomto ohledu dlouhodobě patřil mezi nejoblíbenější hollywoodské herce a společně s osobnostmi jako Tom Hanks nebo Denzel Washington se pravidelně umisťoval v první pětce nebo desítce. Půlroční statistika se obměňuje vždy v lednu a v červenci na základě hlasování takřka dvou tisíc amerických konzumentů.
Při posledním měření z letošního ledna Smith získal skóre 39, což znamená, že 39 % hlasujících jej označilo za svou oblíbenou celebritu. Během dubnového předávání Oscarů ale hvězda filmů Den nezávislosti a Muži v černém neunesla vtípek Chrise Rocka na adresu její ženy Jady Pinkett Smith. Herec promptně vystoupal na pódium, vtipkujícího Rocka proplesknul a poté na něj zakřičel, ať si „nebere jeho ženu do své zasrané huby“.
Král Richard: Zrození šampiónek
Král Richard: Zrození šampiónek | Warner Bros.
Namísto kariérního vrcholu, který mu obstaralo vítězství v kategorii nejlepší herec v hlavní roli za snímek Král Richard: Zrození šampiónek, se Smith rázem ocitl na černé listině. Našlo se sice hodně zastánců, kteří Rockův netaktní humor zesměšňující alopecii Jady Pinkett Smith odsoudili, ale pro projev násilí v přímém přenosu neměl Hollywood pochopení. Smith, jenž se posléze kál a omlouval na Instagramu, dostal od Akademie desetiletý zákaz účasti na předávání Oscarů. Příští rok tedy například nebude vyhlašovat kategorii nejlepší herečka v hlavní roli, jak bývá zvykem.
Některé projekty, v nichž si herec měl zahrát, byly pozastaveny a není pochyb o tom, že pro Willa Smithe bude jeho facka mnohem bolestnější než pro příjemce. Svědčí o tom také nejnovější měření Q Scores, v němž si Smith pohoršil hned o patnáct bodů a spadl na hodnotu 24. Henry Schafer, výkonný viceprezident Q Scores, to nazval „velmi signifikantním a strmým poklesem“.
Negativní rating, který zahrnuje hlasující s čistě záporným názorem na celebritu, pak u Smithe výrazně stoupl z nízké hodnoty 10 až na 26. Průměrné negativní Q skóre je přitom podle Schafera 16 nebo 17.
Chris Rock
Chris Rock
Už tak vratkou popularitu ztrácí také Jada Pinkett Smith, která byla ihned po ceremoniálu mnohými pranýřována za aroganci a vliv na jejího muže. Will se Rockovu vtípku, který oholenou hlavu Jady Pinkett přirovnal k postavě mariňačky G. I. Jane, nejprve zasmál, ale kyselý výraz družky jej vyburcoval ke skandální akci. Pozitivní skóre Jady nyní kleslo ze 13 na 6, zato negativní se zvýšilo z 29 na 44.
Skóre Chrise Rocka, jenž vzal celou situaci sportovně a odmítl vznášet jakákoli obvinění, naopak zůstalo beze změny. Ač neprojevil ohleduplnost směrem k ženě trpící alopecií, jejímž příznakem je právě vypadávání vlasů (nebo o její diagnóze nevěděl),jeho Q ratingy se nezměnily. V lednovém měření odešel s 20 body v rámci pozitivního a se 14 body negativního skóre, přičemž nyní jsou čísla shodná. Změna pro něj spočívá pouze v povědomí široké veřejnosti, do něhož se po daném incidentu zapsal výrazněji než dosud. V této oddělené statistice poskočil z 66 bodů na 84.
Půlroční Q skóre Willa Smithe se pochopitelně lehce odlišuje u různých demografických skupin. Populárnější zůstává u afroamerické komunity – tam jeho negativní skóre poskočilo z pouhých 9 na 16, kdežto pozitivní spadlo ze 49 na 35.
Jada Pinkett Smith
Jada Pinkett Smith | Columbia TriStar
Podle Schafera nejde o rekordní propady, které by se rovnaly třeba veřejné ostudě Tigera Woodse po jeho záletnických skandálech roku 2009. Přesto je ale znát, že facka na Oscarech rezonuje veřejností mnohem negativněji nežli například soud Johnnyho Deppa s Amber Heard. Depp si obhájil více než lichotivé pozitivní skóre 35, což jej v popularitě řadí hned za Ryana Reynoldse či Keanu Reevese. Heard měla v těchto statistikách vždy silně negativní výsledky.
Schafer uvedl, že trvá přibližně tři roky, než se Q skóre určité celebrity po skandálu rehabilituje. A záleží na tom, jak daná osobnost přistoupí k obnově své image. Smith nedávno zveřejnil video na YouTube, v němž se omlouval nejen Rockovi, ale také jeho matce a bratrovi a Ahmiru Thompsonovi, jenž přebíral Oscara pro nejlepší dokument bezprostředně po facce, kdy byla nálada v sále na bodu mrazu. „Nic ve mně se nedomnívá, že to byla v dané chvíli adekvátní reakce. Ani že jde o optimální způsob, jak se vypořádat s neúctou a urážkami,“ sdělil Will Smith ve videu.

Kinobox: Jakmile je to Číňanka, je podezřelá! Co by jinak dělala v Koreji, pane rado?

Filmy z Jižní Koreje se vyznačují tím, že jen málokdy mají jeden žánr. Proto je Podezřelá nejen krimi thrillerem, ale i romancí a komedií. A stejně jako předcházející díla režiséra Parka Chan-wooka (Old Boy, Komorná) jde o podmanivou výtvarnou podívanou.