Hororová LGBTQ+ novinka s Kevinem Baconem má úderný trailer a nejchytřejší filmový název za dlouhou dobu

Hororová LGBTQ+ novinka s Kevinem Baconem má úderný trailer a nejchytřejší filmový název za dlouhou dobu
They/Them | Peacock
Již v dubnu minulého roku oznámil proslavený scenárista a televizní producent John Logan, jenž stojí za scénáři ke Gladiátorovi, Poslednímu samurajovi, Skyfall či k seriálu Penny Dreadful, že se chystá natočit svou celovečerní prvotinu. Bude jí horor They/Them, který skrývá ambice už pod svým mnohoznačným názvem. Jednak odkazuje ke tvarům zájmena „oni“, jimiž se nechávají označovat lidé s neheterosexuální gender identitou, jednak se dá číst jako They Slash Them. Lomítko se totiž v angličtině řekne slash, což současně znamená „zmasakrovat“, název bychom tedy mohli přeložit jako Oni je zmasakrují.
Už z toho je patrné, jak moderně i staromilsky John Logan smýšlí. Zasazení příběhu do letního tábora, kam na víkendový pobyt přijíždí skupina mladých lidí a čelí neznámému maskovanému vrahovi, odkazuje ke klasikám slasher hororu v čele s Pátkem třináctého. Ten vyšel roku 1980 a mimo jiné znamenal jednu z prvních příležitostí pro tehdy dvaadvacetiletého Kevina Bacona. Slavný představitel převážně záporných postav si v They/Them zahraje provozovatele tábora a bude tedy hlavní tváří tohoto pokusu o revitalizaci žánru, u jehož počátků rovněž nechyběl.
Směrem dopředu se Logan dívá v souvislosti se zahrnutím LGBTQ+ tematiky a tvrdí, že už jako malý kluk nahlížel všechna monstra ze svých milovaných hororů jako „někoho odlišného“ – někoho, kdo z nějakého důvodu nezapadá mezi ostatní, čemuž jakožto gay dobře rozuměl. Dlouho byl odhodlaný napsat a natočit snímek, který by byl oslavou těchto odlišností, jaké byly dříve u filmových protagonistů ignorované. A nyní se mu to povedlo s They/Them, na jehož trailer se už můžete podívat.
They/Them
Hlavní postavou z řad teenagerů bude nebinární Jordan, jehož si zahrál Theo Germaine ze seriálu Politik. Další charakter se jménem Alexandra je popisovaný jako sedmnáctiletá transžena, která o sobě mluví ve třetí osobě. Ze známých tváří se pak můžeme těšit také na Annu Chlumsky, dětskou hvězdu devadesátek z filmu Moje první láska, jež ztvární zdravotní sestru Molly. A není vyloučené, že půjde o další zápornou roli.
Snímek produkuje společnost Blumhause a jedním z koproducentů je sám Kevin Bacon, přičemž film premiérově uvede již 5. srpna streamovací služba Peacock. John Logan slibuje podívanou, která nebude jen o vraždění a násilí, ale hlavně o všeobecném právu na lásku a o silných vztazích mezi lidmi, jimž společnost stále z větší části nerozumí.
They/Them
They/Them | Peacock
Vzhledem ke zkušenostem a renomé hlavního tvůrce lze očekávat psychologicky přesvědčivý a oslovující snímek, který zatne své pařáty do více témat včetně náboženství, doufejme, štiplavě a vynalézavě. A nepromění se pouze v tendenční podlézání společenské komunitě, jejíž hlas jde stále více slyšet. Atmosférický trailer toho zatím moc neukázal a více detailů se během příštího měsíce jistě teprve dozvíme.

Tip redakce
Proč jsou Stranger Things nejsledovanějším seriálem všech dob?
Sci-fi hororová minisérie vstoupila na Netflixu do čtvrté a finální sezóny. Obří zakončení nás čeká 1. července. Víte, proč byl projekt původně patnáctkrát zamítnutý a na jaké jiné filmy odkazuje?