Netflix pořádá hon na krále kryptoměn. Dluží 190 milionů dolarů a nikdo neví, kde je mu konec

Netflix pořádá hon na krále kryptoměn. Dluží 190 milionů dolarů a nikdo neví, kde je mu konec
Důvěra se nevyplácí: Hon na krále kryptoměn | Netflix
Doba přeje zázračným mladým mužům a ženám, kteří vydělávají na mimořádných nápadech a drzých rozhodnutích. Gerald Cotten byl (nebo stále je) jedním z nich. Mladík bez minulosti založil v roce 2013 společnost QuadrigaCX, ve své době největšího obchodovatele kryptoměn na území Kanady. Od investorů vybral přes 200 milionů dolarů na spekulacích do bitcoinu a dalších kryptoměn (v té době byla tato investice v kurzu) a najednou, koncem roku 2018, zabalil krám. Zbyli po něm letadlo, jachta, ostrov a věřitelé, kteří se nedokázali dostat ke svým kryptoměnám.
Důvěra se nevyplácí: Hon na krále kryptoměn
Důvěra se nevyplácí: Hon na krále kryptoměn | Netflix
Gerald Cotten na rozdíl od jiných nemá heslo na Wikipedii. Jeho manželka/vdova Jennifer Robertson tvrdí, že zemřel v prosinci roku 2018 v Indii na komplikaci spojenou s Crohnovou nemocí. Ti, co do kryptoměn na QuadrigaCX investovali, se ke svým coinům nemohou již roky dostat. Jde o drobné střadatele i lidi, kteří vsadili vše na jedinou kartu, zaklínadlo nikým neregulovatelných imaginárních měn.
Dokumentární film Důvěra se nevyplácí: Hon na krále kryptoměn sleduje především zklamané investory pátrající po tom, co se ve skutečnosti stalo. Snímek Luka Sewella jde v tradici předchozích netflixovských dokumentů věnujících se bezohledným psychopatům (Mýtus a mogul: John DeLorean), případně představujících mimořádné skutečné zjevy bavící diváky (Pán tygrů). Případ Geralda Cottena ale zaujme něčím jiným, jeho neuchopitelností a prchavostí. V dokumentu se tento self-made man objevuje pouze v rámci archivních záběrů či vzpomínek. Na jejich základě si publikum udělá obrázek o tajuplném mladíkovi, který zázračně zbohatl na spekulaci nejen s kryptoměnami, ale i potenciálními investory, jimž nasliboval hory doly.

Trailer: Důvěra se nevyplácí: Hon na krále kryptoměn

Důvěra se nevyplácí: Hon na krále kryptoměn
Ani kolem jiného burzovního podvodníka Jordana Belforta, známého z filmu Vlk z Wall Street, nebylo tolik informační mlhy. Poté, co z investorů vylákal peníze, šel sedět za podvod, načež se dál věnoval besedám zaměřeným na téma osobního rozvoje (on i ti, co mu za kurzy platili, museli mít silný smysl pro cynismus). Cotten je však jiná liga kopírující povahu obchodu, kterému se věnoval. Jeho příběh a osudy těch, co mu uvěřili, poukazují na digitální svět, ve kterém žijeme, a na fakt, co se stane, když se v jeho rámci něco pokazí.
„Měl jsem pocit, že mám infarkt,“ říká v dokumentu softwarový inženýr Tong, Číňan žijící v Kanadě, který do obchodu s kryptoměnami na QuadrigaCX investoval 400 tisíc dolarů, veškeré své finance. A už si na ně nikdy nesáhl. Jedna z mnoha epizod jde jednoznačně proti názoru současných investorů a makléřů, kteří radí, aby si lidé takříkajíc neschovávali peníze doma pod polštářem. Stačí ale jeden podvodník, neregulovaný trh s kryptoměnami a vše se lusknutím prstů může rozplynout.
Důvěra se nevyplácí: Hon na krále kryptoměn
Tong přišel o 400 tisíc dolarů. | Netflix
Film odsýpá poměrně dynamicky, kombinuje ilustrační, dokumentární a dohrávané (rekonstruující) záběry. Nevyhne se mluvícím hlavám (a jedné vlčí, pod níž je schovaný důležitý investigativní geek) z řad podvedených investorů, investigativních novinářů z redakce The Globe and Mail, expertů na kryptoměnu či zástupců Ontarijské komise pro cenné papíry.
Osobou, která jakžtakž přibližuje charakter a motivace podvodného zakladatele, je sestra jeho manželky Jennifer Robertson, pokoušející se Geralda Cottena polidštit a popřít spekulaci, že by Jennifer mohla ve věci Cottenova údajného úmrtí mít prsty kvůli vlastnímu obohacení. „Moje sestra není lhářka,“ dodává emotivně. Během sledování dokumentu se například dozvíme, že Jennifer bylo vícekrát vyhrožováno smrtí, což poukazuje na frustraci věřitelů, ale též na sílu anonymity na internetu.
Ačkoliv se film věnuje poměrně úzce specializovanému tématu kryptoměn, člověk se v něm příliš neztrácí. Informačně publikum sice mírně přehlcuje, často však spíš než specifika na kryptoměnových burzách mapuje investigativní vyšetřování případu z pohledu podvedených investorů a redaktorů kanadských novin The Globe and Mail.
Důvěra se nevyplácí: Hon na krále kryptoměn
Důvěra se nevyplácí: Hon na krále kryptoměn | Netflix
Netflix znovu dokazuje, že umí pořádně napínat, dávkovat informace a emoce tak, aby divák u dokumentu vydržel. Sledující nicméně stále prověřuje, co je a co by mohla být pravda, a co už čirá spekulace patřící do smyšleného scénáře. Dá se věřit tvrzení, že Gerry Cotten žije na Bermudách, nechal si plastickou operací změnit identitu a užívá si odkloněných peněz? Jeho kolega, spoluzakladatel Quadrigy Michael Patryn, už něco podobného v minulosti udělal. Navíc strávil 18 měsíců ve vězení za odcizení identity. V souvislosti s kryptoměnami však víc zamrazí, když si uvědomíme, že je živnou půdou mafie, která zde pere své špinavé peníze. Mohl se Gerry stát obětí podsvětí, které jde přes mrtvoly? I to je možné. Dokument Hon na krále kryptoměn nenabízí příliš uvěřitelných zjištění, ale pokládá plno otázek.
Mně ale stále zůstává v paměti scénka, kdy Cotten navádí před jedním z kryptoměnových terminálů malé děti, aby do bankomatu vložily peníze a zaregistrovaly si koupi bitcoinu. Scéna poukazuje na Cottenův chladný kalkul, psychopatické sklony a touhu změnit myšlení nejmladší generace. Moderní multimiliardáři se sice oblékají do tepláků a tenisek, pořád jim však jde o to přivést nás na jejich pravidla hry, uvěřit jejich vizi. Například u Facebooku to Marku Zuckerbergerovi vyšlo, název nového netflixovského dokumentu však jasně říká, že důvěra se nevyplácí a že bychom se měli mít na pozoru.
hodnocení: 60 %