Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství jsou dosud nejpovedenějším dílem série

Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství jsou dosud nejpovedenějším dílem série
Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (2022) | Warner Bros.
Třetí pokračování Fantastických zvířat navazuje na dění v předchozím snímku. Grindelwald (Mads Mikkelsen) je na cestě k ovládnutí kouzelnického světa a válka s mudly (ti, co nekouzlí) je na spadnutí. Profesor Albus Brumbál (Jude Law), který má s Grindelwaldem velice pestrou minulost, ale nemůže zakročit. Před lety spolu totiž s hlavním záporákem uzavřel pokrevní magické pouto. Kdyby se mu postavil, zemřel by. A funguje to i opačně. Proto se Brumbál rozhodne oslovit svého věrného přítele a jediného žijícího magizoologa Mloka Scamandera (Eddie Redmayne), aby vedl tým neohrožených kouzelníků, kouzelnic a jednoho mudlu, již se pokusí překazit Grindelwaldovy plány. Nic se ale nevyvíjí podle jejich představ. Tým zjišťuje, že jejich protivník je mnohem připravenější a opatrnější, než si mysleli, a získává spojence na vysokých politických postech. V Německu, kde probíhají volby, se Grindelwald po stáhnutí veškerých žalob stává horkým kandidátem na světového kouzelnického vůdce. V jeho případě spíše tyrana.

Trailer: Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství

Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství

Tvůrci napravují chyby z minulého dílu

Po skandálním druhém dílu, který mezi diváky a divačkami propadl ve všech směrech, musím třetí pokračování označit za velmi zdařilou nápravu. Druhý díl byl chaotický, nedomyšlený a uspěchaný. Publikum tvůrcům vyčítalo příliš mnoho nových postav, které děj spíše zamotávaly, než by mu jakkoliv prospívaly. Jednalo se o předky postav z filmů Harryho Pottera. Jejich příběh se odehrává několik desítek let po plánovaném ukončení děje franšízy Fantastických zvířat. Diváci a divačky si nejvíce stěžovali na původ postavy Credence (Ezra Miller), kterého v závěru filmu označili za Brumbála. To pro ně byla poslední kapka.
Vůbec totiž nebylo upřesněno, jak to bylo myšleno, a mezi věrnými fanoušky začala růst frustrace. Moc dobře přeci z knih Harryho Pottera věděli o životě Albuse Brumbála a bylo jim známo, že má pouze jednoho bratra a sestru. Tak jak je to tedy s Credencem? Nyní je ale vše jasné, za což musím dát tvůrcům palec nahoru. To, jak si poradili se vzniklou situací, je nejlepší možná volba, která perfektně zapadá do příběhu jak knižního, filmového. Navíc rozvíjí životní příběh jedné z vedlejších postav, o níž se v knihách o Harry Potterovi vždy mluvilo, párkrát se tam objevila, ale nic víc o ní nebylo vyzrazeno.
fantasticka-zvirata-brumbalova-tajemstvi-jsou-dosud-nejpovedenejsim-dilem-serie-4
Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (2022) | Warner Bros.
Uvedené důvody ale zdaleka nebyly jedinými, proč byla popularita tehdy připravovaného třetího dílu v ohrožení. Následovaly ignorantské tweety autorky J. K. Rowling, která vyjádřila negativní postoj k translidem, čímž se od ní řada známých celebrit a tisíce fanoušků distancovalo s tím, že už její dílo nikdy nepodpoří. Situaci nepomohl ani soudní spor mezi Amber Heard a Johnnym Deppem ohledně domácího násilí. Tehdejší představitel Grindelwalda měl svou ženu fyzicky týrat a studio Warner Bros. s ním ukončilo veškerou spolupráci. Místo něj do role hlavního záporáka obsadilo Madse Mikkelsena (Hannibal, Doctor Strange). Nejvíce kritiků i diváků a divaček tak bylo v očekávání toho, jak si se svou rolí poradí.

Na scéně je nový románek

Mikkelsenovi tím totiž tvůrci pořádně naložili. Nejenže ztvárňuje psychologicky komplikovanou postavu, navíc převzal roli slavného a velice populárního kolegy, čímž si znepřátelil jeho fanoušky. Nicméně před jeho hereckým umem je nutné smeknout. Jeho ztvárnění Gellerta Grindelwalda je mnohem děsivější a šílenější než kdy dřív. To ale není vše. S britským hercem Judem Lawem, jenž ztvárňuje jeho dávného přítele Albuse Brumbála, mají mezi sebou neskutečnou chemii. Nemusejí na sebe ani promluvit, stačí jen sledovat jejich vzájemné pohledy, aby vám došlo, že jejich vztah nebude jen o přátelství. V rámci fandomu totiž není žádným tajemstvím, že měl Brumbál v mládí milostný poměr právě s Gellertem Grindelwaldem.
fantasticka-zvirata-brumbalova-tajemstvi-jsou-dosud-nejpovedenejsim-dilem-serie-3
Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (2022) | Warner Bros.
Upřímně si nedokážu představit, že by tato přitažlivost fungovala mezi Lawem a Deppem. Jak se říká, všechno zlé je k něčemu dobré. Tato změna obsazení filmu a budoucnosti celé série rozhodně neuškodila. Na filmu musím vyzdvihnout i magické duely, které jsou po všech stránkách dokonalé. Nechybí v nich spousta nových magických triků, jejich součástí jsou i zpomalené záběry dodávající jednotlivým akčním scénám důležitou gradaci a samozřejmě perfektní práce s CGI. Součástí balíčku je také řada nových fantastických zvířat, která se v průběhu děje objevují a mají v ději velký význam.
fantasticka-zvirata-brumbalova-tajemstvi-jsou-dosud-nejpovedenejsim-dilem-serie-7
Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (2022) | Warner Bros.
Přítomné je i neustálé budování napětí. I když má snímek přes dvě hodiny, nebudete se nudit. Od začátku do konce se v něm něco děje, příběh se rozvíjí, tvůrci pracují s postavami po psychologické stránce, odhalují jejich tajemství, všichni se vyvíjí. Film navíc obohatilo i několik nových hereckých tváří, například Jessica Williams, která si zahrála čarodějku z Ilvermony, William Nadylam jako Yusuf Kama, Richard Coyle v roli Abelfortha Brumbála či Victoria Yeates jako Mlokova dlouholetá věrná asistentka. Ačkoliv jsou jejich postavy vedlejší, mají vlastní příběh, minulost i charakter. Rozhodně tak ději nejsou na obtíž, naopak jej doplňují.
To, že své charaktery zahrájí skvěle Eddie Redmayne aka Mlok Scamander, Dan Fogler jako Jacob Kowalski, Ezra Miller jako Credence a Alison Sudol jako Queenie Goldstein, se dalo čekat. Nikdo z nich nezklamal, naopak ale ani nepřekvapil. Své charaktery zahráli přesně tak, jak jsme na ně zvyklí z předchozích dílů. Tvůrci dokázali uspokojivě objasnit, proč se ve filmu neobjevila jedna z ústředních postav Tina Goldstein (Katherine Waterston). Herečka totiž během natáčení vážně onemocněla. Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství jsou velice chytlavou podívanou, díky níž se mimo jiné i vrátíte do Bradavic a užijete si trochu školní atmosféry. Tento díl bych označila za dosud nejpovedenější část celé série. A rozhodně mě nadchnul pro pokračování.
Hodnocení: 80 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE.