Zimní olympiáda je v nových klipech ohrožována dinosaury. Jurský svět 3 může být nejkreativnějším dílem série

Zimní olympiáda je v nových klipech ohrožována dinosaury. Jurský svět 3 může být nejkreativnějším dílem série
Jurský svět: Nadvláda - Olympijský spot | Universal Pictures
Jurský svět: Nadvláda je šestým příspěvkem do dinosauří série, kterou roku 1993 nastartoval Jurský park Stevena Spielberga. Režisér Colin Trevorrow, jenž s úspěchem dirigoval už Jurský svět (2015), se po Zániku říše vrací k vyvrcholení epického příběhu. Prehistoričtí tvorové se totiž rozprchli do volné přírody a lidští hrdinové, mezi nimiž nebudou chybět ani Alan Grant (Sam Neill), Ellie Sattler (Laura Dern) a Ian Malcolm (Jeff Goldblum), budou mít plné ruce práce, aby se s invazí vypořádali.
Jak naznačila potitulková sekvence Zániku říše, tedy prostředního článku moderní jurské trilogie, dinosauři se mohou znenadání objevit opravdu kdekoli. A tuto novou hrozbu efektně využil také devítiminutový kraťas Battle at Big Rock, v němž rodinka na kempování čelila krvežíznivému alosaurovi. Příběhové možnosti Nadvlády jsou tedy zdánlivě neomezené a tvůrci je drží pod pokličkou i necelých pět měsíců před premiérou. První trailer ostatně odkryl jen úvodních pět minut filmu, které se z větší části odehrávají v křídovém období, kdy dinosauři ještě vládli planetě.
Nyní jsou ale za dveřmi zimní olympijské hry v Pekingu a studio Universal se toho rozhodlo využít k originální kampani, která zasazuje proslulé dinosaury mezi nicnetušící sportovce. Vydány byly dva minutové klipy, z nichž jeden přivádí na scénu neškodné býložravce, zatímco druhý ukazuje rovnou dva nejikoničtější zubaté dravce jurské série – tyranosaura Rexyho a velociraptora Blue.
Jurský svět: Nadvláda (6)
V prvním videu vystupuje americká lyžařka a dvojnásobná olympijská vítězka Mikaela Shiffrin, již během samostatného sjezdu vyruší právě vychytralý velociraptor. Osamocenou sportovkyni naštěstí zachrání příchod T-Rexe, jenž masožravého soka vyleká a dá Shiffrin možnost odjet do bezpečí. Druhý klip sleduje krasobruslaře, jenž na jezeře uprostřed panenské přírody předvádí své umění, když jej vyruší stádo parasaurolophů.
Jurský svět: Nadvláda (6)
Kvalitní efekty a působivou orchestrální hudbu, která zdůrazňuje výjimečnost těchto náhodných setkání, doplňuje rovněž příslib rozpoutané tvůrčí kreativity, s níž snad Trevorrow a spol. přistoupili i k samotnému filmu. Dinosauři mohou na lidi vybafnout odkudkoli a vedle centrálního příběhu kolem staronových postav, z nichž se můžeme těšit také na Owena (Chris Pratt) a Claire (Bryce Dallas Howard), se tvůrci doufejme věnovali právě podobně koncipovaným epizodám. Ty mohou dle libosti střídat pocity a nálady – od upřímné fascinace při setkání se zvědavými býložravci až po hororový úprk před lačnými predátory.
Jurský svět: Nadvláda se do českých kin podívá 9. června 2022. Vyrazíte rovnou na premiéru?