Jurský svět 3: Studio odtajnilo pětiminutový úvod filmu, v němž dinosauři přebírají vládu nad Zemí!

Jurský svět 3: Studio odtajnilo pětiminutový úvod filmu, v němž dinosauři přebírají vládu nad Zemí!
Jurský svět: Nadvláda | Universal Pictures
Jurský svět: Nadvláda bude završením moderní dinosauří trilogie, navazující na slavný Jurský park a skládající se z filmů Jurský svět a Jurský svět: Zánik říše. V jeho závěru se vzkříšení prehistoričtí tvorové zcela vymkli lidské kontrole a rozprchli se do divočiny, čímž předznamenali svůj možný návrat na vrchol potravního řetězce. V Nadvládě se budou muset spojit protagonisté nové trilogie v čele s Chrisem Prattem a Bryce Dallas Howard s hrdiny Jurského parku, aby tuto hrozbu pro lidskou civilizaci odvrátili. Režíruje Colin Trevorrow, jenž se s úspěchem chopil už Jurského světa. O příběhu zatím nemáme žádné informace. Tvůrci spoléhají na moment překvapení a výjimkou není ani aktuálně zveřejněný pětiminutový klip, který ukazuje prolog filmu, vracející publikum do daleké a dinosaury ovládané minulosti.

Jurský svět: Nadvláda – pětiminutový prolog

Jurský svět: Nadvláda (6)
Video tedy rozšiřuje první patnáctivteřinový teaser, který studio Universal uveřejnilo v červnu letošního roku. Převážná část se odehrává před 65 miliony let a tvůrci nás obratně provádí čarovným zemským prostředím, jemuž dominují dinosauři všemožných druhů – masivní i opancéřovaní býložravci, opeření mrchožrouti, ptáci i obávaní dravci v čele s tyranosaurem. A samozřejmě nechybí komár, sající padlému predátorovi krev, kterou o miliony let později využijí inženýři Jurského parku k oživení dinosaurů. V posledních dvou minutách ovšem prolog přechází do současnosti a jsme svědky ozbrojeného pronásledování unikajícího T-Rexe. A také jeho krásně nasvícené návštěvy autokina, před jehož plátnem předvede svůj charakteristický řev.
Studio Universal tedy víceméně pokračuje v principu kampaně, zaměřené na to, aby prozradilo co nejméně dějových informací. Návrat Sama Neilla, Jeffa Goldbluma a Laury Dern, kteří ztvárňují postavy Alana Granta, Iana Malcolma a Ellie Sattlerové, zatím studio v žádném videu neukázalo. Fanoušci tak mohou obracet svou pozornost výhradně na technickou stránku, která dle očekávání vypadá více než uspokojivě. Některé záběry v kompletně digitalizované úvodní sekvenci sice nejsou zcela přesvědčivé, ale tvůrci mají spoustu času na doladění detailů v postprodukci. A celkové měřítko se zatím jeví řádně epické, přičemž prolog, dávající vzpomenout na slavný dokument Putování s dinosaury, naprosto odbočuje od dosavadního rázu série, zdůrazňujícího lidské aktéry.
Bryce Dallas Howard
Jurský svět (2015)
Premiéra bijáku Jurský svět: Nadvláda, ukončujícího příběhovou linii pěti předchozích jurských filmů, je momentálně stanovena na 9. června 2022.