Filmový svět přišel o Dušana Kleina, režiséra a scenáristu „Básníků“

Filmový svět přišel o Dušana Kleina, režiséra a scenáristu „Básníků“
Režisér a scenárista Dušan Klein | Česká televize
Narodil se jako Július Klein 27. června roku 1939 ve slovenských Michalovcích. Klein byl židovského původu, spolu se svými bratry a matkou byl vězněn v ghettu Terezín. Během studií na FAMU na konci 50. let 20. století pracoval coby asistent režie ve Filmových studiích Barrandov. S přestávkami na Barrandově coby režisér natáčel až do roku 1991.
Radikální řez
Radikální řez (1983) | Vladimír Souček
Nejprve ho zaujal kriminální a špionážní žánr (Případ mrtvých spolužáků, Případ mrtvého muže, Sázka na třináctku, Radikální řez), později v jeho filmografii začaly převládat komedie, které ho proslavily, především šestidílná série o básnících (1982 – 2016) s Pavlem Křížem a Davidem Matáskem v hlavních rolích.
Jak svět přichází o básníky
Jak svět přichází o básníky (1982)
Po sérii kriminálek se Klein odhodlal k natočení prvních Básníků (Jak svět přichází o básníky z roku 1982) podle knižní předlohy Amatéři, což byl pro režiséra „ten příběh“, který hledal. Autorem byl lékař Ladislav Pecháček, šlo o jeho prvotinu a jak sám Klein v rozhovoru z roku 2016 zmiňuje: „Začal jsem číst s nedůvěrou – a pak mě ten příběh úžasně oslovil! Mladí kluci, gymnazisti, první lásky, první doteky, první zmatky, dokonce básničky – a samozřejmě studentská rebelie a recese!“
Série se vyznačovala kombinací hrané a animované složky. Došlo celkem na šest filmů, v nichž režisér sledoval tytéž postavy a využíval stejné herecké představitele. Dušan Klein se k tomu vyjádřil následovně: „Dalo by se říct, že v historii kinematografie jde také o malý zázrak – snad neexistuje obdobná série filmů, kde by hlavní filmové postavy i jejich herečtí představitelé dospívali, dozrávali a stárli ‚společně‘ po dobu více než třiceti let…“ Možná i to vyneslo filmovým „Básníkům“ takové množství diváků a fanoušků.
Jak svět přichází o básníky
Jak svět přichází o básníky (1982)
Kleina proslavila též hořká komedie z protialkoholické léčebny Dobří holubi se vracejí, tragikomický příběh Vážení přátelé, ano, kriminální seriál Hříchy pro pátera Knoxe nebo skutečnost, že stál u zrodu nekonečného seriálu Ulice.
Naopak v roce 2010 se mu nepodařilo navázat na oblíbený „sedmdesátkový“ seriál Taková normální rodinka prostřednictvím svého celovečerního snímku s prozaickým názvem Rodinka.
Klein přednášel na řadě filmových škol (na FAMU vyučoval od konce roku 2002) a stýkal se s mladými, začínajícími filmaři a filmařkami.
Dušan Klein, Pavel Kříž (I)
Z natáčení filmu Jak básníci čekají na zázrak (2016) | Bioscop