Vánoce naruby: šestice bizarních svátečních filmů, které vám jistě nikdo nedoporučil

Vánoce naruby: šestice bizarních svátečních filmů, které vám jistě nikdo nedoporučil
Santa and the Ice Cream Bunny | R & S Film Enterprises Inc.

Santa Claus (1959)

Santa Claus
Nechvalně proslulý mexický škvár se rovná halucinogenní výpravě do mysli tvůrců, kteří rádi míchají jablka s hruškami. Santa Claus obývá továrnu kdesi ve vzdáleném vesmíru, kde pro něj pracují pozemské děti a také čaroděj Merlin. Bodrý fousatý stařec je zde opravdu zvláštní postavičkou – chechtá se jako pominutý a snaží se hubnout, aby se vešel do komínů. Proti němu stojí sám Satan, jenž chce všechny děti na Zemi obrátit ke zlu. Hektický snímek plný křiku a lidových písní z různých koutů světa se vyznačuje také extravagantními kulisami a přehrávajícími herci, kteří pravděpodobně netušili, v čem se to ocitli. Při správné náladě ovšem není vyloučené, že půjde o jeden z nejsilnějších filmových zážitků ve vašem životě.

Santa si podmaňuje Marťany (1964)

Kultovní snímek z ranku „tak špatný, až je dobrý“. Marťanský vládce čelí na Marsu problému, když místní mládež stále častěji holduje pozemským televizním programům. Může za to přísná a rigidní výchova, neboť marťanské děti čerpají znalosti ze strojů a nemohou svobodně vyjadřovat vlastní názory. Mimozemšťané se tedy rozhodnou unést ze Země Santa Clause, jenž na Marsu zakládá továrnu na hračky. Film je bizarním spojením vánočního dětského příběhu, podvratné sociální kritiky a padesátkových pokleslých sci-fi ve stylu Eda Wooda Jr. Jde o americký protipól sovětského Mrazíka se všemi proprietami, které tu nejpokleslejší (a mnohdy zároveň nejzábavnější) hollywoodskou tvorbu tehdy charakterizovaly.

Santa and the Ice Cream Bunny (1972)

Santa and the Ice Cream Bunny
V tomto zapomenutém vánočním muzikálu ztroskotá Santa na floridské pláži. Jeho sobi jej opustí, saně zůstanou trčet v písku a na pomoc přichází skupinka dětí, mezi nimiž nechybí ani hrdinové z knížek Marka Twaina Tom Sawyer a Huckleberry Finn. Znenadání jsme navíc svědky zcela odděleného příběhu, který Santa vypráví a který zahrnuje úvodní i závěrečné titulky. Film ve filmu se poté překlápí zpět k uvízlému vousáči, jehož přijede zachránit obrovský králík ve starém hasičském automobilu. Uvěříte teprve tehdy, až tento nepopsatelný nezávislý úlet uvidíte.

Krvavé Vánoce (1984)

Krvavé Vánoce
Vánoce se na západě nesou ve znamení tisíců Santa Clausů, jimž děti v obchodních domech usedají na klín a sdělují jim svá vánoční přání. V britském filmu Krvavé Vánoce se tito maskovaní lidé ocitají ve smrtelném nebezpečí, neboť si je jako své oběti vyhlíží šílený sériový vrah. Londýn se plní zohavenými mrtvolami Santa Clausů a zasáhnout musí slavný Scotland Yard. Hororový příběh slučuje postupy slasheru (tedy klasické vyvražďovačky) s italským giallem, v němž detektiv pátrá po brutálním a tajemném zabijákovi. Toužíte-li po méně sentimentálních a temnějších vánočních snímcích, tento by mohl být tím pravým.

Skřítkové (1989)

Skřítkové
Co by to bylo za Vánoce, kdyby je nechtěli ohrozit nacističtí fanatici, připravující se na založení čtvrté říše? V hororu Skřítkové usiluje bývalý fašistický vědec o vytvoření rasy superlidí, která má vzniknout křížením Santových elfů s běžnými ženami. Na scéně se objevuje krvelačný deformovaný skřet a vše musí vyřešit bývalý detektiv, jenž vinou alkoholismu pracuje jako Santa v obchodním domě. Vánoční pohoda a nevěřící úsměvy zaručeny!

Rare Exports (2010)

Hororová fantasy komedie z Finska sleduje osudy archeologické výpravy, která v pohoří Korvatunturi objevuje rituální pohřebiště s reálným Santa Clausem. Ten ovšem není tím bodrým stařečkem, nýbrž stvůrou z nočních můr, která neposlušné děti bičuje a vaří ve vroucí vodě. Svérázný mix několika žánrů z dílny režiséra Jalmari Helandera (Sejmi prezidenta) představuje skandinávskou odpověď na jednotvárné vánoční příběhy a je přesycený nečekanými zvraty a drsnými postavami, které si s poklidnými svátky spojí málokdo.

Seznam sestává z béčkových snímků s různými tvůrčími záměry. Některé využívají vánoční tematiku v hororové zápletce, která vědomě odkazuje k určitým žánrovým trendům. Krvavé Vánoce či Skřítkové budou tedy primárně určeny fanouškům osmdesátkových hororů, v nichž se to jen hemžilo maniakálními vrahy a nejrůznějšími krvelačnými monstry. Díla jako mexický Santa Claus pro změnu odrážejí pokleslý tvůrčí entuziasmus a jejich neurvalé, přeplácané a často amatérské provedení vytváří zážitek, u něhož jeden netuší, zda se má jen hlasitě smát, nebo to celé brát krapet vážně.

Pro všechny ale platí totéž doporučení – pokud vás unavuje Láska nebeská nebo české televizní pohádky, tyto snímky skýtají to nejlepší možné (a stále vánoční) odreagování.