První dojmy: Spider-Man: Bez domova jsou komiksové orgie, které vás dostanou

První dojmy: Spider-Man: Bez domova jsou komiksové orgie, které vás dostanou
Spider-Man: Bez domova | če

Martina (Kuroni) Hešová: 85 %

Spider-Man: Bez domova předčil veškerá má očekávání. V jeho režii již tradičně pokračoval Jon Watts, který opět předvedl to lepší z americké kinematografie. Ačkoliv má snímek zhruba 148 minut, nebudete se nudit ani chvíli. Jeho neskutečná dynamika začíná už během úvodních titulků, kde tvůrci nabídli rekapitulaci předchozího dílu a diváky tak od prvního okamžiku naplno vtáhli do děje. Příběh třetího Spider-Mana vás až do konce nenechá vydechnout. Prostřídají se ve vás pocity nostalgie a smutku, ale zároveň se i mnohokrát zasmějete. Herecké výkony jsou jako vždy u marvelovek naprosto bezchybné. Nový Spider-Man je zatím mým nejoblíbenějším filmem letošního roku.
prvni-dojmy-spider-man-bez-domova-3
Spider-Man: Bez domova (2021) | Marvel Studios

Roman (InJo) Freiberg: 80 %

Třetí Spider-Man s Tomem Hollandem předchozí dva (velmi solidní) díly konceptuálně a měřítkem s přehledem trumfuje prakticky na všech frontách. Je hodně těžké psát o filmu, jehož největší síla spočívá v divácké nejistotě, jaké postavy a herci se v něm nakonec objeví, či neobjeví. Marvel v čele s Kevinem Feigem a režisérem Jonem Wattsem tady ale každopádně vyhrál jednu ze svých dosud největších bitev. Ambice smysluplně propojit všechny tři dosavadní spidermanovské filmové série byla nadmíru riskantní, ale kupodivu se to povedlo.
Bez domova dojemně a působivě završuje Hollandovu první trilogii, současně ale také chytře a s citem odkazuje k sériím s Tobeym Maguirem a Andrewem Garfieldem. Výsledkem jsou obří komiksové orgie, z nichž se spousta nerdů nepochybně posadí na zadek. Nejlepší letošní marvelovka a pravděpodobně nejlepší hrané Pavoučákovo dobrodružství od Spider-Mana 2 u mě po první projekci trochu ztrácí asi jen v jednom ohledu. Od něčeho tak epického a svým způsobem unikátního jsem očekával akci, která mě zarazí do sedačky a donutí zírat s nevěřícným úžasem. To se však (téměř) povedlo pouze souboji na mostě, zbytek (včetně velkého finále) je jen hodně solidní nadprůměr. Úchvatné frajeřinky v režii Sama Raimiho ve zmíněném Spider-Manovi 2 tak pro mě zůstávají nadále nepřekonány. Každopádně výjimečně doporučuji neodcházet před (úplným) koncem závěrečných titulků.
Spider-Man: Bez domova (2021)
Spider-Man: Bez domova (2021) | Marvel Studios
Kompletní recenzi si na našem webu budete moci přečíst již zítra.