Zemřela Marie Versini, představitelka Nšo-či z filmu Vinnetou

Zemřela Marie Versini, představitelka Nšo-či z filmu Vinnetou
Marie Versini a Lex Baker ve filmu Vinnetou (1963) | Jadran Film/Rialto Film Preben-Philipsen
Marie Versini si před dvěma roky způsobila po pádu poranění hlavy a četné zlomeniny. Byla odkázána na ošetřovatele a včera zemřela právě na následky dřívějších poranění. Zprávu přinesl jako první německý Bild.
Marie Versini se narodila 10. srpna roku 1940 v Paříži do rodiny učitele. Od dětství se věnovala tanci a herectví, již v 17 letech byla členkou významné scény Comédie-Française, kde vystupovala například ve světoznámém dramatu Williama Shakespeara Romeo a Julie.
Marie Versini
Marie Versini ve filmu Vinnetou (1963). | Jadran Film/Rialto Film Preben-Philipsen
Marie Versini mluvila plynně francouzsky, italsky, anglicky a německy, díky čemuž měla dveře do světa filmu otevřené dokořán. Za svou hereckou kariéru mezi lety 1956 – 1984 účinkovala ve 33 filmech, u nás se proslavila rolí indiánky Nšo-či ve snímku Vinnetou (1963). Poté si zahrála v několika dalších filmech natočených podle knih Karla Maye (Žut, V říši Stříbrného lva, Divokým Kurdistánem, Old Firehand).
O Marii Versině jsme letos psali v tematickém článku, z něhož vyplynulo, že role Nšo-či ve Vinnetouovi byla pro herečku prokletím: „Marie za sebou měla sice již několik filmových rolí, ale trpěla velkou nervozitou, což nezmírnil ani fakt, že hned první natáčecí den musela hrát svou smrt v náručí milovaného Old Shatterhanda... Později ji v roce 1966 zdrtila náhlá smrt bratra Andrého. Vědomí, že je celý život jen herečkou jedné role, ji deprimovalo. Trauma nakonec vyřešila v 80. letech odchodem od filmu, starostí o stárnoucího manžela a psaním knih.“
Pierre Brice, Marie Versini
Marie Versini a Pierre Brice ve filmu Vinnetou (1963). | Jadran Film/Rialto Film Preben-Philipsen
Se svou věčnou rolí Nšo-či se Marie Versina nakonec smířila a v létě roku 2013 se představila též v České republice, v Trutnově vystoupila na Open Air Festivalu po boku filmového Vinnetoua Pierra Brice.