V říši Stříbrného lva

52%
V říši Stříbrného lva
Plakát traileru
Na počátku příběhu se Kadir Bell a jeho hosté, Kara se svým přítelem Halefem, Achmedem, lordem Lindsayem a Archiem dozví o plánech obávaného lupiče Abu Seifa, který se chystá přepadnout rozsáhlé jeskyně hory Nejdir, kde jsou ukryty nejstarší chaldejské poklady. V čele kněží a strážců pokladů je moudrá Mara Durimena, babička Kadirovy dcery Ingdšy. Kara s Halefem, Achmedem a Ingdšou se okamžitě vydají na cestu, aby Maru varovali. Mezitím se Abu Seif spojí s Machredžem z Mossulu, který přežil pád do propasti (v závěru předchozího filmu - Divokým Kurdistánem) a hodlá si s Karou vyřídit účty. Na Karu a jeho družinu čeká obtížná překážka v podobě slaného jezera Šot el Fuad, v jehož vodách zahyne každý, kdo nezná tajný přechod. V noci je Abu Seifem unesena Ingdša, která má posloužit jako rukojmí a donutit Maru, aby lupičům vydala poklady. Karovi s Halefem se podaří překonat jezero, na břehu však klesnou vyčerpáním. Tady je objeví šejk Zedar a podle zákonů svého kmene o pohostinství se jich ujme. Machredžovi se mezitím podaří u Padišáha obvinit Nemsiho ze zločinů, které ve skutečnosti spáchal on sám. Vládce vydá rozkaz zadržet Nemsiho, což Machredž provede a pak se vydá za Abů Seifem, aby jej při plenění chaldejských pokladů nepředešel. Karovi se podaří přesvědčit Padišáha o své nevině a pak spěchají k Nejdiru, kde se Chaldejové zoufale brání zuřivému útoku banditů. Achmed zabije v souboji Abu Sifa a osvobodí Ingdžu. Kara s pomocí Hadedinů připraví plán jak bandity porazit. Obklíčí v noci tábor Machredžových mužů a zažene je na útěk. V závěrečném souboji proti sobě opět stane čestný Kara ben Nemsi a podlý Machredž z Mossulu.



Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
2.5
Nejsem zrovna fanda "Májovek",ale každý díl jsem poctivě shlédl. V říši Stříbrného lva je však jeden z nejslabších dílu série. Přišlo mi,že se akorát zrecykloval děj předchozího snímku, použily se obdobné lokace a herci. Za mne zkrátka nic nového a zábavného. Je to jen ždímání do poslední kapky.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
3
Ne všechny Mayovky se podařilo dobře zfilmovat, ale tady se dá hovořit téměř o filmařském zločinu.. příběh nemá hlavu, ani patu, neustále se skupinky prohánějí po nějaké Afghánské poušti, či kde.. scény nenahrazuje, naprosto příšerný střih doprovází jedna a tatáž hudba stále dokola.. některé kostýmy jsou absolutně nevhodné.. za mě totální mayovská katastrofa.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
6
Snímek samozřejmě navazuje na předchozí film ´Divokým Kurdistánem´ (1965), avšak literárně chronologicky je opět předním. Aby to tedy mělo nějakou logiku hlavně v návaznosti, je celý příběh tak překopaný, že s původní mayovkou již nemá takřka nic společného. Na snímku se také podepsal značný tvůrčí spěch. Dokud se mayovky držely své popularity a diváci na ně stále byli ochotni chodit, musel být nasazen do kin skutečně co nejdříve.. Po dějové stránce tedy nic moc. Jak prohlásil jeden určitý filmový kritik: “Celý film je jednou sérií bojů, honiček a bitev, což je velmi únavné a také vyznívají naprosto zbytečně.” Nelze nesouhlasit. Tohle přece nemá být žádný akční či válečný film. Dobrodružství z orientu, jak se něco takového jednoduše nazývá, to sice pro někoho může vypadat, ale přímé tolik populární mayovky jsou přeci jen o něčem jiném. Při porovnání s předchozími snímky, kde je hlavní hrdina Kara ben Mensi, se sice viditelně neliší, ani anglický lord Lindsay se svým věrným komorníkem Archiem nezklame svým anglickým humorem, ale pokud se zaměříme na logiku věci, spíše vítězí svévolnost tvůrců a z toho vzniklý zmatek napříč všeho použitého. Bez všímavosti tohoto neduhu se jinak snímek dá po filmové stránce užít a u televizní obrazovky náležitě odpočinout.

Dodatečné informace

Původní název:
Au royaume des lions d'argent (více)
  • Španělsko V říši Stříbrného lva
  • Španělsko Au royaume des lions d'argent
  • Španělsko Az ezüst oroszlán birodalma
  • Španělsko El ataque de los kurdos
  • Španělsko Guntar il temerario
  • Španělsko Im Reich des silbernen Löwen
  • Španělsko In imparatia leului de argint
  • Španělsko Kingdom of the Silver Lion
  • Španělsko V ríši strieborného leva
Země původu:
Španělsko, Západní Německo
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce V říši Stříbrného lva