Eternals: První dojmy – Marvel si pohrává s lidmi a bohy. Budeme se bavit?

Eternals: První dojmy – Marvel si pohrává s lidmi a bohy. Budeme se bavit?
Eternals | Marvel Studios
Lukáš Král: 50 %
Oprašte Petiškovy Staré řecké báje a pověsti, připomeňte si původní Souboj Titánů z roku 1981 a pak to můžete směle srovnat s novou marvelovskou týmovkou Eternals, kde se to odkazy na antické bohy a bohyně jen hemží. Jasně, není to vizuálně tak naivní a roztomilé jako Souboj Titánů, ale žáci prvního stupně základních škol z toho budou dost zmatení. Tvůrci se totiž do filmu rozhodli dostat fůru odkazů nejen na antické bohy, ale i na zaniklé říše a civilizace. Postavy cestují z jednoho konce světa na druhý a v průběhu 157 minut (!!!) se zmateně skáče v čase z letopočtu hluboko před Kristem až do 21. století.
Eternals netáhnou jako Avengers v případě Infinity War a Endgame za jeden provaz, kult superhrdinství a sebejistoty je výrazně podrýván, což není na škodu. Že by ale mezi zúčastněnými byl vyloženě někdo, kdo zaujme a divák se mu rozhodne fandit, to nikoliv. Roní se tu hodně slz, dojde na mnoho soubojů s Devianty (Marvel býval kreativnější a originálnější), ale památná scéna žádná. Režisérka Chloé Zhao a marvelovští tvůrci dali výrazný prostor Gemmě Chan (Sersi), ve filmu se objeví Angelina Jolie (bohyně Thena) nebo Salma Hayek (Ajak). Humor bohužel odplul spolu se Strážci Galaxie a Thorem a jede se jak přes kopírák. Komu je tahle marvelovská týmovka určena, vážně netuším.
Roman Freiberg: 55 %
Eternals jsou třetí letošní marvelovka - a pro mě bohužel jednoznačně nejslabší. Hlavně tedy nejméně zábavná a celkově nezajímává. Eternals vycházejí z řecké mytologie - hlavní hrdinové jsou inspirováni buď bohy (Athéna, Hefaistos), popřípadě slavnými hrdiny a postavami (Ikaros, Gilgameš). Ve filmu se (hlavně zpočátku) ze současnosti skáče různě do minulosti, abychom se v rychlosti seznámili s jejich tisíciletou historiií, zejména se ale děj zaměřuje na jejich postupné znovushledávání po spoustě letech, aby opět čelili nejstarší hrozbě lidstva - děsivým stvořením zvaným Devianti.
A to je v podstatě vše - film po celou dobu nepříliš výživně střídá scény, v nichž si hrdinové (nijak zvlášť zábavně) povídají, s průměrnou akcí, v nichž titulní nadlidé obdaření různými schopnostmi bojují s průměrně ztvárněnými digitálními monstry. Není to špatný fantasy blockbuster, rozhodně je to ale velice tuctová marvelovka, která ze všeho nejvíce dojíždí na nesmyslně dlouhou stopáž.