Dokument o záchraně thajských chlapců a trenéra ze zatopené jeskyně dokazuje, že v nejzazších situacích stále vítězí lidskost a sounáležitost

Dokument o záchraně thajských chlapců a trenéra ze zatopené jeskyně dokazuje, že v nejzazších situacích stále vítězí lidskost a sounáležitost
Záchrana | National Geographic Documentary Films
Záchrana. Jaký jiný název dát dokumentu o výjimečné záchranné akci, na níž se fyzicky podílely tisíce dobrovolníků různých národností, náboženských vyznání i zaměstnání? Jejich cílem bylo pomoci dvanácti členům fotbalového mužstva starých od 11 do 17 let a jejich pětadvacetiletému trenérovi, kteří 23. června 2018 uvízli hluboko v thajském jeskynním komplexu Tham Luang Nang Non, v mžiku zaplaveném silným monzunovým deštěm. Situace se jevila jako beznadějná i těm nejzkušenějším a nejlepším jeskynním potápěčům. Do Thajska se sjeli z celého světa a jejich unikátní záběry ze zatopených temných chodeb pomohly dokumentaristům vytvořit vzrušující rekonstrukci globálně sledované záchranné mise.
Trailer
Záchrana
Oněmi dokumentaristy jsou navíc ti nejpovolanější lidé ze svého oboru. Osmačtyřicetiletý Jimmy Chin a jednačtyřicetiletá Elizabeth Chai Vasarhelyi mají doma Oscara za svůj poslední počin Free Solo, mapující šílené i obdivuhodné skutky horolezce Alexe Honnolda. Respekt před člověkem, jenž se dobrovolně vystavuje nebezpečí a hraničním situacím, v nichž by většinu lidí přepadly smrtelné závratě, zůstává do jisté míry důležitým motivem také v Záchraně. Ta samozřejmě pojednává o snaze zachránit mladé životy v ohrožení a tedy o nutnosti podstoupit riskantní kroky. Ovšem její hrdinové, čtveřice potápěčů, si rovněž libuje v extrémním a okolím nepochopeném koníčku. Dokument se potápěčům snaží dostat pod kůži. Sami sebe líčí jako mizerné týmové hráče, v mládí šikanované, jimž pohyb v neznámých skalních útrobách pomáhá otevírat oči a realizovat se.
Úvod jde „rovnou k věci“, nezdržuje se představováním chlapeckého mužstva
Záchrana
Záchrana | National Geographic Documentary Films
ani okolností, které ho uvěznily tak hluboko. Dává to smysl, neboť přežívání chlapců před jejich objevením nedokumentuje žádný obrazový materiál, snímek se proto soustředí na dobře zmapovaný a hektický vývoj záchranných akcí. Grafy a vizuální pomůcky objasňují rozsáhlost jeskyní a stále většího zatopení, které se záchranáři pokouší redukovat mohutným odčerpáváním vody. Svědci, mezi nimiž nechybí ani příslušníci špičkových armádních jednotek nebo jeden z thajských ministrů, zdůrazňují zejména bezvýchodnost situace, v níž vše hrálo proti uvězněným. Nejvýznamnější je role potápěčů, kteří se jako jediní pouští do zatopených prostorů, kde se neustále připravují na nález mrtvých těl, jejichž zápach už v komorách pociťují.
Dokument se ale brání hrdinskému oslavování. Spíše se mu daří mezi řádky vytvářet pocit z ohromujícího triumfu lidskosti a vzájemné spolupráce. Stovky dobrovolníků se pouští do zprvu beznadějných záchranných akcí, v jejichž čele stojí čtyři obyčejní muži, pro něž byla socializace vždy těžší než ponoření do neznáma. Je tedy možná trochu škoda, že se jim tvůrci nevěnují ještě více a že občas moc rychle překrývají různé perspektivy.
Větší účinek má Záchrana určitě jako vyčerpávající popis komplikovaného záchranného procesu, jímž si až do poslední chvíle nikdo nebyl jistý, než jako emocionální óda na statečnost. A to je vlastně dobře. Přestože je to příběh o úspěchu lidské vůle, mnohem lépe a přirozeněji vyznívá v odtažitějším a místy až procedurálním provedení. A bezesporu tím lépe odpovídá i skutečnosti, neboť u ústí zatopené jeskyně lidé cítili, že hraje roli každá minuta a že musí činit riskantní rozhodnutí s nejistým výsledkem. Škoda tedy, že před nástupem finální záchranné akce dokument trochu ztrácí rytmus. Až moc dlouho řeší rizika, která nakonec stejně musí podstoupit.
Záchrana
Záchrana | National Geographic Documentary Films
Ač svou formální složkou úplně neohromí a nevyniká, svůj atraktivní námět dokument zpracovává se společenskou naléhavostí i důrazem na ryzí lidskost a empatii. Je to napínavé klaustrofobické dobrodružství o odvěkém souboji lidí s nepředvídatelnou silou přírody a o tom, jak takové extrémní životní situace mohou probudit to nejlepší v každém z nás. Záchrana publikum přesvědčí, že každý přítomný pomocník si nepřál nic jiného než bezpečné přemístění všech třinácti lidských bytostí. A takové vědomí dokáže být obzvlášť v dnešní době cennější než všechno zlato světa.
Hodnocení: 75 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE.