Šéf jakuzy opět zasahuje do domácnosti... A rovnou dvakrát

Šéf jakuzy opět zasahuje do domácnosti... A rovnou dvakrát
Vynalézavý muž v domácnosti (2021) | Netflix
Animovaný seriál Muž v domácnosti (2021) měl na Netflixu letos na jaře slušný divácký úspěch. Tehdy jsme se dočkali pěti dvacetiminutových komediálních dílů, jež popisují život bývalého mafiánského bosse, jenž se rozhodl pověsit svou kariéru na hřebík. Zhruba čtyřicetiletý Tatsu, přezdívaný Nesmrtelný drak, se po letech v jakuze rozhodl stát se vzorným mužem v domácnosti a přenechat vydělávání peněz na ženě. Ta se živí jako úspěšná designérka.
sef-jakuzy-opet-zasahuje-do-domacnosti-a-rovnou-dvakrat-4
Muž v domácnosti (2021) | Netflix
Seriál je natočený ve stylu Original Net Animation (ONA), což je populární japonský animovaný formát. Tituly tohoto typu jsou převážně krátkometrážní seriály či filmečky, vytvořené výhradně pro internetové vysílání. V tomto týdnu se na Netflixu objevila druhá a poslední část seriálu, jež přinesla dalších pět dílů po dvaceti minutách. Tatsu nám ukáže opět pár zajímavých tipů do domácnosti jako třeba výrobu barevného mýdla. Předvede ale také, jak na populární domácí tapioku, zahraje si s manželkou plážový volejbal a vyvenčí svou akitu inu společně se svými mafiánskými přáteli.
Tatsu si stejně jako v prvních pěti epizodách stále zcela nezvykl na svůj nový životní úkol a jeho kriminální minulost jej pravidelně dohání. Ať už je to jeho způsob tvrďácké komunikace nebo velmi razantní řešení komplikací. Například když jdou se sousedem grilovat a policisté se jich přijdou zeptat, co to provádějí. Tatsu se v tu chvíli vrhne na policisty a křičí na souseda, ať se urychleně zbaví důkazů. Pokračování seriálu s sebou zkrátka přineslo další vlnu bizarního anime humoru, jemuž rozhodně nechybí originalita. Příběh se pravděpodobně odehrává někde na předměstí Tokia a japonská atmosféra je zde o to více podtrhována jejich tradiční hudbou.
sef-jakuzy-opet-zasahuje-do-domacnosti-a-rovnou-dvakrat-7
Muž v domácnosti (2021) | Netflix
Společně s animovaným pokračováním se na Netflixu objevila zcela nová live-action podoba seriálu. Vynalézavý muž v domácnosti (anglicky The Ingenuity of the Househusband) má deset epizod po pouhých pěti minutách. V hlavní a zároveň jediné roli zde vystupuje japonský dabér a herec Kenjiro Tsuda, jenž svůj hlas propůjčil charakterům z anime seriálů Boku no Hero Academia, Jujutsu Kaisen, Attack on Titan a dalším. Je ale také důležité zmínit, že právě Kenjiro Tsuda nadaboval animovaného Muže v domácnosti.
sef-jakuzy-opet-zasahuje-do-domacnosti-a-rovnou-dvakrat-1
Vynalézavý muž v domácnosti (2021) | Netflix
Na tuto hranou verzi seriálu jsem se opravdu těšila, bylo pro mě poměrně záhadou, jak se s takovým bizárem tvůrci vypořádají. Ve výsledku jsem ale byla zklamaná. Šlo vidět, že se tvůrci spoléhali na to, že diváci již tento příběh znají a není potřeba je nijak uvádět do kontextu. Nepřišlo vysvětlení, o co se jedná, kdo je ten muž a proč dělá takovou hromadu domácích prací.
V animované podobě jde cítit mafiánský podtón, který dělá seriál originálním, vtipným a zajímavým. V hrané podobě ale tato skutečnost zcela ustoupila do pozadí a nic z toho nedávalo smysl. V každém díle se Tatsu pouští do jedné domácí práce, poprvé je to broušení nožů, poté opravování rolet a dveří, čištění nábytku, dělání domácích udon nudlí a oprašování květin. Zcela to ale postrádá jakýkoliv vtip. Pokud k tomuto seriálu nemáte prostřednictvím jeho animované podoby vypěstovaný nějaký vztah, tak vás nijak nezaujme a s velkou pravděpodobností ho ani nedokoukáte.
Příběh se navíc odehrává ve zcela odlišném prostředí. Zatímco animovaný Tatsu žije v bytě uprostřed města, jeho hraný jmenovec bydlí ve velkém domě na venkově. Odlišný je také počet postav, jež v obou seriálech vystupují. V anime žije se svou ženou, navštěvuje je jeho přítel z mafiánských časů, stýká se se svými bývalými kolegy a spoustou dalších lidí z města. V live-action podobě se ale nesetkáte s nikým jiným než s Tatsuem. Ano, ani v jednom díle nevystoupí jediná další postava kromě jeho kočky – jestli se tedy dá považovat za postavu.
sef-jakuzy-opet-zasahuje-do-domacnosti-a-rovnou-dvakrat
Vynalézavý muž v domácnosti (2021) | Netflix
Hraná varianta mě zklamala. Jediné, co mi na ní přišlo zajímavé, je to, že do hlavní role obsadili dabéra animovaného Tatsua, což je podle mě jediný vtip, jenž seriál obsahuje, navíc pro zasvěcené. Nejsem proti minimalistickým řešením, nevadilo by mi ani, že zde vystupuje sám, dokonce ani to, že se příběh po celou dobu odehrává jen v jeho domě. Když to ale postrádá i jakýkoliv příběh a vtip a připomíná to podivnou reklamu z teleshoppingu, tak už to trochu problém je. Určitě ale doporučuji podívat se na pokračování animáku.