Zaklínač: Co musí Netflix nutně napravit na jedné z nejdůležitějších postav příběhu

Zaklínač: Co musí Netflix nutně napravit na jedné z nejdůležitějších postav příběhu
Zaklínač | Netflix
POZOR! Následující řádky obsahují spoilery z knižní ságy o Zaklínači!

Vilgefortz v knihách

Vilgefortz je členem kapituly čarodějů, který proslul svou neobyčejnou chytrostí, mocí a fyzickou atraktivitou. V knižních předlohách čtenář velice rychle zjistí, že se jedná o padoucha, pravděpodobně toho nejmocnějšího, s jakým se Geralt kdy pustil do křížku. Každý dobrý padouch by ale měl mít pořádnou dávkou charismatu. Nicméně toho nelze dosáhnout pouze slovy a dobrým vzhledem, ale také činy. Při prvních interakcí Geralta a Vilgefortze čtenář zjistí, že čaroděj je nesmírně inteligentní a vzdělaný, přičemž z jeho konverzací s Geraltem se o něm chce čtenář dozvědět víc. V knize Čas opovržení následně dojde na legendární duel mezi Geraltem a charismatickým čarodějem, který patří mezi nejvýraznější momenty celé ságy. A to z jednoho prostého důvodu. Geralt v něm dostane neskutečně nařezáno. Pokud už má za sebou čtenář první dvě povídkové knihy a Krev elfů, tedy první díl ságy, dávno si již uvědomil, že Geralt je nesmírně schopný šermíř. Do té doby snad všechny své humanoidní nepřátele porazil téměř zcela bez problémů. A najednou se objeví Vilgefortz, který si Geralta, šermířského mistra, zcela namaže na chleba. Geraltova porážka byla nejen důležitým momentem pro knižní příběh, ale také pro vyprofilování toho, kým Vilgefortz vlastně je. Rázem tu máme záporáka, který je chytrý, má značný vliv, který v knihách opakovaně prezentuje, a v boji to je neskutečný mistr, který našeho hrdinu bez obtíží porazil. Vilgefortz si tak vypěstoval u čtenáře respekt. Čtenář ho rázem začal vnímat jako extrémně náročnou překážku, kterou bude muset Geralt jednoho dne zdolat. O to více to posilňuje fakt, že čtenář o jeho bojových schopnostech neměl do té doby ani zdání. A jakmile je předvedl poprvé, byla to opravdu neskutečná a nepříjemná podívaná. Ale přesně takhle se buduje charismatický padouch, kterého čtenář uznává.
zaklinac-co-musi-netflix-nutne-napravit-na-jedne-z-nejdulezitejsich-postav-pribehu
Vilgefortz | Netflix

Vilgefortz v seriálu

Netflixová adaptace ale s Vilgefortzem naložila krapet jinak. Zprvu není příliš vidno, že by se mělo jednat o jednoho z hlavních padouchů celého příběhu, což je ale v pořádku. V seriálu působí inteligentně a rozhodně, navíc jeho představitel má určité charisma také. Vlastně jsem s celou jeho postavou v seriálu byl po většinu času relativně spokojený. Dokud nedošlo na scénu bitvy o Soddenský Pahorek. Přesněji jde o scénu, kde proti sobě stane Vilgefortz a Cahir. Každý znalec knižních předloh ví, že Cahir by absolutně za žádné situace neměl proti Vilgefortzovi sebemenší šanci. V seriálu je jím však čaroděj poražen. A zde je ten problém. Nejenže tím scéna divákovi vyzradí, že Vilgefortz je zdatný v bojovém umění, ale zároveň tím bagatelizuje jeho budoucí padoušské charisma, které si získal svým překvapivým vítězstvím nad Geraltem. Takhle nám seriál říká, že Vilgefortz není žádná mocná síla, které bychom se měli obávat. Jeho bojové schopnosti se tak zdají být někde pod Geraltovou úrovní, což působivosti jeho postavy příliš neprospívá. Ale kdo ví, co přesně s ním mají tvůrci v plánu. Možná Vilgi zjistí, že s meči mu to holt úplně nejde, přičemž následně sáhne po holi, což už bude jiná písnička. Nebo svou bojovou nedostatečnost záměrně maskuje, aby nevzbudil podezření u zbytku čarodějek. Ale tomu upřímně příliš nevěřím.
Co tedy musí příští série udělat? Především musí mocnému čarodějovi vybudovat notnou dávku diváckého respektu. Diváckého šoku z jeho neuvěřitelných bojových dovedností už seriál asi nedosáhne, ale stále může dosáhnut uvěřitelného překvapení z jeho budoucího vítězství nad Geraltem. Musí to ale působit uvěřitelně. Dejte Vilgimu úctyhodné nepřátele, které svou silou smete. Zvýrazněte fakt, že se jedná o jednoho z nejmocnějších a nejrespektovanějších čarodějů. Zkrátka z něho udělejte důstojného Geraltova protivníka. Zatím se totiž moc nepředvedl. Ale kdo ví. Možná mají tvůrci připravený nějaký geniální a sofistikovaný plán. Uvidíme.
zaklinac-co-musi-netflix-nutne-napravit-na-jedne-z-nejdulezitejsich-postav-pribehu-1
Cahir | Netflix