Receze: Enola Holmesová - Když to malá drzá žába natře nejlepšímu detektivovi světa

Receze: Enola Holmesová - Když to malá drzá žába natře nejlepšímu detektivovi světa
Enola Holmesová | Netflix
Pak se ale Enola probudila a zjistila, že na její 16. narozeniny matka zmizela, nechala po sobě jen zmatek, strach a narozeninový dárek, který by si mladá slečna raději rozbalila v její přítomnosti. Do toho se po letech objeví Enolini namyšlení starší bratři, kteří za celou dobu neprojevili ani náznak zájmu o ni nebo matku a začnou jí rázem říkat, co má dělat. To tak přeci nemůže jen tak nechat, ne? Musí se jich zbavit, ale hlavně najít mámu!
Enola Holmesová
Enola Holmesová | Netflix
Tak by se ve stručnosti dal shrnout začátek nového snímku od Netflixu s prostým názvem Enola Holmesová. Nová kriminální komedie nepostrádá humor, dobovou atmosféru, ale i jistou pohádkovost a naivitu. Což krásně odpovídá tomu, že hlavní hrdinkou je nevinná dívka, která dosud znala jen rodný dům a svéráznou maminku.
Snímek vznikl na základně prvního dílu knižní série od Nancy Springer, která se rozhodla, že by bylo fajn, kdyby měl slovutný detektiv Sherlock nějakou tu konkurenci, a to přímo v rámci vlastní rodiny! Vymyslela postavu sestry Enoly, kterou vtipně doplnila do díla sira Arthura Conana Doylea, a připravila pro ni celých 6 kriminálních případů. My se nyní dočkali adaptace toho prvního, který vyšel i u nás pod názvem Případ pohřešovaného markýze.
Henry Cavill, Sam Claflin
Enola Holmesová | Netflix
V rolích Enoly, Mycrofta, Sherlocka a Eudorie Holmesových se představili Millie Bobby Brown, Sam Claflin, Henry Cavill a Helen Bonham Carter. A právě Millie Bobby Brown je hlavní hybnou silou celého příběhu, ostatní členové její rodiny jsou vlastně jen křovím pro její příběh. Mnoho prostoru proto nedostávají, ale i tak se všichni její herečtí kolegové představují v tom nejlepším světle a je vidět, že si své role užívali. Zvláště Henry Cavill nešetří úsměvy a jeho Sherlock je tak odlišný od těch, co jsme dosud znali. O svou sestru jeví zájem a ačkoli si nikdy nebyli nijak blízcí, láká ho, že je tu někdo, kdo se mu důvtipem vyrovná. Což musí být vzrušující.
Nechybí samozřejmě ale ani pověstná anglická elegance a noblesa, ruku v ruce s upjatostí, které se zhostil právě Sam Claflin. To Helen Bonham Carter to měla složitější, na jedné straně nekonvenční výchova, zábava a neochvějná láska k dceři a na té druhé tvrdá realita a odhodlanost splnit svůj cíl, i když to dceru bude velmi bolet. Mohlo by se zdát, že s Enolou žily jako v pohádce, postupně ale odhalujeme, že ona zábava a svoboda daly ženě jen možnost vychovat dceru tak, aby obstála v krutém světě ovládaném muži a dokázala si i v případě nouze zachránit život. Vychovala ji v samostatnou ženu, která se nevzdává a ví, co od života chce. Jakmile usoudila, že je na to připravená, odešla. A to se mi na snímku líbilo nejvíce. Na pozadí příběhu je jasná touha po svobodě a snaze změnit svět, ve kterém ženy neměly svá práva. Přesto si ale film po celou dobu zachovává nadhled, hravost a humor, který udržuje hlavní hrdinka tím, že si s diváky jednoduše povídá.
Henry Cavill, Millie Bobby Brown
Enola Holmesová | Netflix
Navíc nechybí ani špetka romantiky, poetiky a poměrně dost akce, ve které dívka dostává poměrně zabrat. Hlavní padouch se s ní nemaže a je skvělé vidět, že si Enola uvědomuje, že právě její důvtip je to, co jí pomáhá přežít. Všechno je to ale zabaleno do krásného hravého balícího papíru s jednorožci, takže se po celou dobu filmu budete pitomě usmívát. A budete spokojení.Enola Holmesováje pěkná oddechovka, která má nápad, svůj styl a tempo, takže ty dvě hodiny v pohodě utáhne. Za mě všechno splněno. Skvělá hrdinka, slušná akce, pohlední elegáni, vyřešený případ a nečekaný padouch. Rozhodně chci druhý film!
Hodnocení: 70%