Hvězda (ne)jedné role: Jenette Goldstein není jen drsňačka Vasquezová z Vetřelců

Hvězda (ne)jedné role: Jenette Goldstein není jen drsňačka Vasquezová z Vetřelců
Jenette Goldstein | 1986 Twentieth Century Fox
Cameronovi Vetřelci patří mezi nejslavnější filmy 80. let minulého století a rovněž mezi nejlepší a divácky nejoblíbenější filmová pokračování. Kromě strhujícího děje, brilantní režie a nestárnoucích praktických efektů se snímek zapsal do diváckých srdcí plejádou skvěle napsaných a obsazených postav. Kromě legendární Ellen Ripleyové v podání Sigourney Weaver se zde nesmazatelně projevila zejména ultra drsná mariňačka Vasquezová, kterou nezapomenutelně ztvárnila 160 cm vysoká rodačka z Los Angeles Jenette Goldstein, jež letos oslavila 60. narozeniny.
Jenette Goldstein
Vetřelci | 1986 Twentieth Century Fox
Šlo o její první filmovou roli, jež se stala i její nejslavnější. Na konkurz přitom dorazila v domnění, že film bude pojednávat o mexických emigrantech v USA. V obrovském stínu kultovní akční hrdinky tak bohužel zůstaly její další role. Je to logické, protože žádná z nich nebyla rozsahem tak velká a hlavně pamětihodná.
A kde jste tedy mohli Goldstein ještě vidět? Hned po Vetřelcích se objevila v moderním upírském hororu od Kathryn Bigelow Na prahu temnot, kde si zahrála upírku Diamondback (po Vasquezové její zřejmě druhá největší role). Jejími hereckými partnery tam byli její kolegové z předchozí zmíněné pecky - Lance Henriksen (android Bishop) a Bill Paxton (hysterický hláškař Hudson).
Jenette Goldstein
Na prahu temnot | Anchor Bay Entertainment
Dále už má na svém kontě víceméně epizodní role. Ovšem minimálně ve třech slavných filmech jste si ji velmi pravděpodobně všimli, aniž byste ale tušili, že koukáte na "tu" Vasquezovou (můj případ)...
Ve Smrtonosné zbrani 2 hrála policejní vyšetřovatelku Shapirovou, kterou potkal tragický osud v jejím bazénu.
Jenette Goldstein
Smrtonosná zbraň 2 | Warner Bros.
Především se ale objevila ještě ve dvou dalších megahitech Jamese Camerona - v Terminátorovi 2 představuje nevlastní matku Johna Connora (Edward Furlong), v níž se pak přemění T-1000 (Robert Patrick). V Titanicu pak ztvárnila maličkou roli zoufalé matky se dvěma malými dětmi, která žádá kapitána (Bernard Hill) o pomoc při probíhajícím potápění lodi.
Jenette Goldstein
Terminátor 2: Den zúčtování | 1991 TriStar Pictures
Jenette Goldstein si zahrála i v pár dalších známých filmech (Star Trek VII: Generace, Strach a hnus v Las Vegas) a seriálech (Pohotovost, 24 hodin), o významné úlohy se ale v těchto případech nejednalo. V posledních letech se filmovému ani televiznímu herectví už téměř nevěnuje.