Recenze: Disneyovka Mulan nabádá dívky k odvaze a emancipaci

Recenze: Disneyovka Mulan nabádá dívky k odvaze a emancipaci
Mulan | Disney
Kvůli nebezpečným nájezdníkům ze severu rozhodne čínský císař (Jet Li), že každá rodina v zemi musí vyslat jednoho muže sloužit v císařské armádě, která má nepřátele v čele s nelítostným Börim Chánem (Jason Scott Lee) odrazit. Chua Mulan (Yifei Liu), nejstarší dcera respektovaného bojovníka, se rozhodne svého nemocného otce v armádě zastoupit. Musí se proto ale vydávat za muže a neustále čelit těžkým zkouškám. Nejprve při tvrdém výcviku, posléze v boji s Chánovými muži...
Mulan
Současný fenomén hraných předělávek Disneyho animovaných klasik je něco, co mě nechává vcelku chladným. Viděl jsem většinu z nich, ale vyloženě nadšený jsem nebyl z žádné (nejvíce se mi líbila asi Kniha džunglí). Na Mulan jsem šel raději úplně bez očekávání a v kině tak dostal příjemnou rodinnou dobrodružnou fantasy v exotických asijských kulisách.
Pro produkční stránce je Mulan zcela v pořádku. Má plnohodnotnou velkofilmovou výpravu, krásnou kameru a lokace, správně orientální hudbu od Harryho Gregson-Williamse, solidní digitální triky a ucházející velké akční a válečné scény, které jsou překvapivě (lehce) inspirované i hongkongskými kung-fu a wuxia snímky (někteří bojovníci občas s úplnou samozřejmostí porušují fyzikální zákony). Kupodivu v ní ale nejsou žádné písně, natož třeba "roztomilá" mluvící zvířatka...!
Yifei Liu
Mulan | Walt Disney Studios
Poněkud problematičtější je to však s příběhem a postavami. Obojí je totiž strašlivě šablonovité a předvídatelné. S výjimkou krásné a sexy čarodějnice (Li Gong), patrně jediné postavy, jež se během filmu nějakým způsobem vyvíjí, se všechny ostatní důležité charaktery chovají od začátku až do konce přesně tak, jak (předem) čekáte. Hodní jsou hodní a zlí jsou zlí. Ne že by něco takového bylo u disneyovské pohádky vyloženě problém, ale nějaké to dějové překvapení či trochu hlubší nebo nějakým způsobem nápaditý ponor do duše některého z hrdinů by ani u takovéhoto typu filmu nebyl úplně na škodu. Titulní hrdinka je sice sympatická jak svou odvážnou a umanutou povahou, tak obsazením roztomilé Yifei Liu, o jedinečný či něčím skutečně výjimečný filmový charakter se ale bohužel nejedná.
Mulan
Mulan | Walt Disney Studios
Souvisí s ní však to možná nejzásadnější a především nejzřetelnější, co Mulan nabízí. A tím je "girl-power" poselství. To tady tvůrci v čele s režisérkou Niki Caro (Pán velryb, Úkrýt v zoo) do diváků zcela neskrývaně perou s neskutečnou vervou už od prvních minut, takže ho nemůže přehlédnout opravdu nikdo. Osobně dávám přednost filmům, které své myšlenky a ideologické podtexty dávkují jemně a rafinovaně, aby nevystupovaly příliš okázale do popředí, a tvůrci tak nedělali z filmového média POUZE prostředek k sdělení svého "ušlechtilého" světonázoru.
Ovšem Mulan jsem to ochoten odpustit, neboť se jedná o řemeslně zdařilou podívanou určenou převážně dětskému publiku, jež má navíc celkově velmi povedené herecké obsazení. Ovšem pokud čekáte, že legendární hongkongští řezníci Jet Li a Donnie Yen tu předvedou nějaké exkluzivní bojové kousky, z nichž vám spadne brada na zem, tak na to raději rychle zapomeňte. Jejich role sice nejsou bezvýznamné, ale každopádně ve filmu mnohem více mluví, než kopou či šermují...
Mulan
Mulan | Walt Disney Studios
Hlavně jí to ale odpustím proto, že pokud někdy budu mít dceru, nebude mi vůbec vadit, když bude v dětství koukat právě na Mulan a bude se s ní identifikovat. Sice nepochybně existují i lepší a zajímavější dívčí/ženské hrdinky, ovšem těch o mnoho horších (ne-li rovnou strašných a nesnesitelných) je bohužel ještě o dost více. Mulaniny motivace je snadné chápat a jí jakožto ústřední postavě fandit. A to je základ.
Hodnocení: 65%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE