Představitelka Mulan se vyjadřuje k bojkotu filmu, který po vlastních slovech vyvolala

Představitelka Mulan se vyjadřuje k bojkotu filmu, který po vlastních slovech vyvolala
Mulan | Walt Disney Studios
Pro-demokratické protesty v Hong Kongu, které kritizovaly zákon vlády na vydávání lidí do ciziny, díky čemuž by se tak rozšířil čínský vliv, byly po několik dlouhých měsíců ožehavým tématem po celém světě. Zejména proto, že hongkongská policie byla kritizována za používání hrubého násilí na demonstrantech, proti kterým poštvávala ozbrojený dav, což vyústilo v tucty zraněných. Herečka Yifei Liu, která si zahrála Mulan, zveřejnila na sociální síti Weibo (čínská obdoba facebooku) příspěvek, ve kterém vyjádřila přímou podporu hongkongské policii. A i když příspěvek získal mnoho zvednutých palců, stejně tak vyvolal velkou vlnu pobouření, kvůli kterému spousta lidí začala apelovat na to, aby nadcházející film bojkotovali. Díky tomu se na Twitteru chytla oblíbená fráze - #BoycottMulan
Když však herečka byla vyzvána, aby se k bojkotu vyjádřila, její odpověď byla poněkud vágní. "Byla by to pro mě ztráta, kdyby mě veškerý ten tlak připravil o mé možnosti. Myslím, že to je jednoznačně velice komplikovaná situace, nejsem na ní žádný expert… jen opravdu doufám, že se to brzy vyřeší."
Když byla herečka požádána, aby dala nějakou jasnější odpověď, pouze řekla: "Myslím, že to je prostě velice citlivá situace."
Disney se s předělávkou Mulan (2020) snažil cílit především na publikum v Číně, protože pro tržby je to většinou zlatý důl. Samozřejmě pokud chcete za film utratit peníze a jít na něj do kina, je to vaše plné právo. Bylo by ale fajn jít do toho kina s tímhle vědomím.
Yifei Liu
Legenda o Mulan (2020) | Walt Disney Studios