Premiéry v kinech: Zachrání Ježek Sonic videoherní adaptace? A Sviňa slovenskou politiku?

Premiéry v kinech: Zachrání Ježek Sonic videoherní adaptace? A Sviňa slovenskou politiku?
Ježek Sonic | CinemArt
JEŽEK SONIC (režie: Jeff Fowler)
Ježek Sonic
Pamatujeme ho díky konzoli SEGA. Nevídaně rychlý modrý ježek rozráží soupeře a sbírá vytoužené prsteny. Sonic se po značných porodních bolestech (původní vizuál byl vskutku odpudivý) vydává do kin spolu s přitažlivým záporákem v podání Jima Carreyho a očekáváním, zda zlomí prokletí filmů natočených podle videoher. A dle prvních ohlasů ze světa skrze diváckou návštěvnost se to podařilo.
Na webu RottenTomatoes dávají diváci snímku 94 procent kladných bodů. Recenzenti jsou v případě popkulturní zábavy o poznání střízlivější, skončili na známce 5.8 z 10.

SVIŇA (režie: Mariana Čengel Solčanská, Rudolf Biermann)
Sviňa
Pozadí vysoké politiky a mafie míří po nějaké době znovu na plátna kin. A opět od našich východních sousedů ze Slovenska, kteří mají jak kuráž, tak smutný důvod reflektovat politicko-společenskou situaci své země.
Sviňa slibuje drsný thriller s výraznými hereckými výkony pod vedením úspěšného filmového producenta Rudolfa Biermanna, který se chopil též role režiséra. Na Slovensku se na film pochopitelně stály fronty (zanedlouho se zde budou konat volby do parlamentu), jak bude rezonovat u nás, to se dozvíme po víkendu. Recenze filmu si přečtete zde.

MOSLEY (režie: Kirby Atkins)
Mosley
Novozélandsko-čínský animák pro nejmenší diváky vstupuje do českých kin. A vzhledem k tomu, že počiny řemeslně i myšlenkově zručnějších studií si vzaly prázdniny, možná uspěje. O kom a o čem Mosley vlastně je? O kozloních, což jsou inteligentní kříženci krávy a kozy, kteří otročí na farmě. Jednoho dne však malí kozloň objeví jeskyni a v ní nástěnné malby tvora podobného kozloňům. Podaří se jim takzvaného "Přímáka" najít? Nečekal bych, že s něčím takovým přijde zrovna Čína. I když.

CHVĚNÍ (režie: Jayro Bustamante)
Chvění
Guatemalskou kinematografii v rámci premiér zastupují dva snímky režiséra Bustamanteho. Chvění je jeho posledním počinem a pojednává o muži, který vzplane homosexuální láskou. Ve striktně katolické rodině a "spořádané" společnosti pro to však není pochopení. Muž má navíc dvě děti a ženu a jeho touha po životní změně neskončí vůbec tak, jak by si představoval. Recenze k filmu talentovaného autora si přečtete zde.

IXCANUL (režie: Jayro Bustamante)
Ixcanul
Vůbec první film režiséra Bustamanteho pojednává pro změnu o mladé dívce, od které se očekává, že si vezme za manžela muže nikoliv z lásky, ale na základě doporučení. Dívka se však zamiluje do docela jiného člověka. Debut režiséra Bustamanteho byl oceněn na mezinárodním filmovém festivalu Berlinale.

KRÁL PETR I. (režie: Petar Ristovski)
Král Petr I.
Distributor Balkan film do českých kin posílá dalšího zástupce jihovýchodní kinematografie. Snímek Král Petr I. pojednává o srbském králi během 1. světové války, který spolu s domácím vojskem vzdoroval válečné přesile během třeskutých historických událostí. Pro ty, co mají rádi historii, balkánskou kinematografii a tamní tvorbu.

Seznam všech únorových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.