"Ženské bojovnice byly vždy mým velkým vzorem," říká ikona mezi českými cosplayerkami

"Ženské bojovnice byly vždy mým velkým vzorem," říká ikona mezi českými cosplayerkami
Germia aka Xena | Eugene Art. Photography
Myslela jsem si, že mě jen tak něčím nepřekvapí, ale pravdou je, že mi hned první odpovědí vzala dech. Cosplayi se totiž věnuje pouhých pět let. S veškerou tvorbou začala v roce 2015 a za tu krátkou chvíli ušla neskutečný kus cesty. Pro vás se to možná může zdát jako doba, ale ve světě cosplayingu je to poměrně krátký čas, protože běžný cosplayer za rok vytvoří možná tak tři kostýmy, což není zas tak moc na to, aby se dokázal rychle posouvat kupředu. Buďme upřímní, cosplaye něco stojí a navíc to chce i spoustu času a nervů. Proto není žádná legrace se někam posunout. Germia to ale zvládla v tomto rekordním čase, za což ji můžeme jen zatleskat.
zenske-bojovnice-byly-vzdy-mym-velkym-vzoremzenske-bojovnice-byly-vzdy-mym-velkym-vzorem-1
Germia aka Appolyon z For Honor | Foto Povolen
Ke cosplayi se dostala sama. Věnovala se sportu a jednou si se svým týmem řekla, že by bylo fajn nafotit nějaký kalendář. Právě Germia přišla s nápadem ho trochu zpestřit nějakými zajímavými kostýmy, a tak se do toho s chutí pustila. Nakonec se ale focení nekonalo, protože kostým vyrobila pouze ona a další dvě kamarádky. To ji ale neodradilo a brzy se svým prvním kostýmem postavy Vayne ze hry League of Legends (2009) navštívila svůj první con. Všechno nabralo nevídaných obrátek, když tam našla kolegy cosplayery s postavami ze stejné hry a ti ji přijali do svého kolektivu. Na tom samém conu se navíc prakticky náhodou dostala do soutěže, kterou vyhrála. Naskytla se jí tak příležitost, která se některým cosplayerům nenaskytne za celou jejich kariéru, a Germia se nebála se jí chytit. Vyšlo to a jednalo se o perfektní první zkušenost, která ji přiměla v cosplayingu pokračovat a zdokonalovat se.
Od té doby prošla mnoha soutěžemi a bylo pro ni obtížné je všechny spočítat. Každým rokem se prý snaží o to, aby byla účastníkem alespoň tří různých mezinárodních soutěží, což je někdy komplikované. Ne každá cosplay soutěž sice pokládá za nutné do ní jít s novým kostýmem, ale na druhou stranu jich také není málo. Tím pádem není občas jednoduché se takového soutěžení účastnit. Položme si ruku na srdce, podívejme se na její kostýmy a na rovinu si řekněme: "My bychom jeden takový kostým dělali celý rok a ani zdaleka by nevypadal tak dobře. Natož jich udělat za rok několik."
zenske-bojovnice-byly-vzdy-mym-velkym-vzoremzenske-bojovnice-byly-vzdy-mym-velkym-vzorem-4
Germia aka Valkyrie z Fortnite během rozhovoru | Foto Povolen
Germia se soustředí primárně na tvorbu herních kostýmů, ale nepohrdne ani filmem, seriálem či komiksem. Její oblíbený typ je postava silné ženské bojovnice, a tak se není čemu divit, že na jejím seznamu kostýmů nechybí například proslulá seriálová Xena (1995) či Anna z filmu Van Helsing (2004). Do budoucna chystá udělat postavu Wonder Woman (2017), která prý nebude tak obnažená jako ve filmu. Kostým této verze je prý obrněný a fascinuje ji také hromada detailů, se kterými si bude moci vyhrát. Je to zkrátka hračička, které nevadí piplat se s drobnostmi. Nutno podotknout, že právě nervy a vytrvalost jsou důležitou vlastností každého cosplayera.
zenske-bojovnice-byly-vzdy-mym-velkym-vzoremzenske-bojovnice-byly-vzdy-mym-velkym-vzorem-13
Germia aka Xena | Milos Mlady Photography
Své postavy si ale nevybírá jen podle vzhledu nebo oblečení. Vždy se snaží zaměřit se také na jejich povahu a nakonec si vybere ten charakter, který je jejímu srdci nejbližší. I přesto, že preferuje herní kostýmy, protože právě ty považuje za nejpropracovanější a nejzajímavější, tak kdyby si měla vybrat svět, ve kterém by ráda strávila den, ten herní by to nebyl.
Bylo pro ní těžké odpovědět, protože má na svém kontě už přes dvacet kostýmů, ale nakonec by si zvolila Xenu. Její svět by si zvolila nejen proto, že ho má ráda už od malička, ale také proto, že být hrdinkou je jí příjemnější než být padouchem. Co si budeme povídat, herní svět propracovaný a plný magických bytostí, obzvláště svět jako je prostředí League of Legends. Většinou je ale také plný válek a krveprolití a to není úplně to, co bychom ve svém životě chtěli běžně zažívat i ve skutečnosti.
zenske-bojovnice-byly-vzdy-mym-velkym-vzoremzenske-bojovnice-byly-vzdy-mym-velkym-vzorem-12
Germia aka Anubis Pharah z Overwatche | Milos Mlady Photography
Do budoucna se Germia hodlá dále zlepšovat. Velmi se těší na svůj budoucí kostým, jehož součástí budou pohyblivá andělská křídla, na jejichž výrobu se neskutečně těší. Její výběr je tentokrát ovšem ještě o něco zajímavější, nejedná se totiž o postavu z počítačové hry, nýbrž ze hry stolní. Jedná se o hru Magic a její vysněný kostým se nachází na kartičce s názvem Aegis Angel. Jedná se o další silnou ženskou bojovnici, takže je to přesně její oblíbený typ, navíc další velká výzva. Podle jejích průzkumů zatím neviděla na cosplay scéně nikoho, kdo by tento kostým udělal. Bude tudíž možná úplně první tvůrce, který s ním na scénu vstoupí. Držím palce, ať se jí kostým povede.
zenske-bojovnice-byly-vzdy-mym-velkym-vzoremzenske-bojovnice-byly-vzdy-mym-velkym-vzorem-9
Germia aka Major z Quake 3 Arena | Foto Povolen
Těm, kteří by chtěli začít s cosplayem, vzkazuje Germia následující.
„Počítejte s tím, že to stojí peníze, čas a nervy. Na druhou stranu je ale cosplay skvělý právě v tom, že si v něm každý dokáže něco najít. Je to koníček, který zahrnuje hned několik kreativních řemesel a technik a vy se tak naučíte zábavnou formou novým věcem. Je skvělý samotný proces tvorby, ale neodmyslitelný je také ten finální zážitek, když jste pak na conu a lidem se líbí to, co jste udělali. Velmi příjemný je ale už ten pocit, když se do kostýmu obléknete a v tu chvíli si připadáte jako daná postava. Cíle každého cosplayera jsou jiné, někdo chce být slavný cosplayer, vyhrávat na soutěžích a někdo to chce dělat jen pro sebe a pro zábavu. Jakýkoliv z těchto přístupů je správný a to se mi na tom právě líbí.“
zenske-bojovnice-byly-vzdy-mym-velkym-vzoremzenske-bojovnice-byly-vzdy-mym-velkym-vzorem-11
Germia aka Valkyrie z Fortnite během rozhovoru + redaktorka | Foto Povolen