TOP kina USA: Joker zaválel a možná změní pravidla hry

TOP kina USA: Joker zaválel a možná změní pravidla hry
Joker | Warner Bros.
Bylo otázkou, jak se k filmu postaví "běžný divák". Nakonec z toho Warneři vyšli vítězně. Nejenže se o prvním víkendu neodehrálo v amerických kinech žádné drama (a že se čekalo - sály hlídala policie), ale Joker navíc dokázal komerčně zabodovat. Zprávy o rozpočtu se sice rozchází (někde se uvádí 55 milionů, jinde o 10 víc), ale i tak je úspěch již jistý. Snímek otevřel v amerických kinech za 93,5 milionu dolarů, což je nejlepší start měsíce října vůbec. Celosvětově si pak došel pro 234 milionů, což nám říká několik věcí. V prvé řadě zafungovala (navzdory artové povaze snímku) šeptanda o fantastickém Joaquinu Phoenixovi. Za druhé se dobře ukázalo, že může komiksové téma táhnout i v podobně těžkotonážní formě. A za třetí snad konečně u Warnerů pochopí, že vážně nemusí točit vlastní Avengers, ale mohou se vydat cestou osobitějších žánrových filmů. Bylo by to fajn.
Je samozřejmě otázkou, jak vysoko se Joker vyškrábe. Tohle je zatím velká neznámá, protože první víkend se nesl v duchu zvědavosti a těžko říct, zdali se z filmu stane trvalka, kterou si budou diváci v kinech chtít i zopakovat, nebo jestli nastane příští víkend razantní propad. I kdyby tu ale rychle docházel dech, pořád by si Joker měl bez problémů dojít pro nějakých čtyři sta milionů, což bude vzhledem k jeho pořizovacím nákladům výhra.
Nejlepší filmový Joker?
Téma9. 10. 2019
Nejlepší filmový Joker?
Jedinou další novinkou v TOP10 je bollywoodský akčňák War na devátém místě s 1,58 miliony. Nevypadá to kdovíjak důležitě, ale film byl v pouhé třístovce kin a hlavně válí doma v Indii, kde odstartoval s rekordními 53,5 miliony (a to už stojí za pozornost). Jednu z hlavních rolí navíc hraje Tiger Shroff, který se již nějakou dobu připravuje na indický remake Ramba.
A když už jsme u toho Ramba, pětka nakonec opravdu netáhne. Třetí víkend je na osmém místě, doma to v tuhle chvíli dělá usmolených 39 milionů, což ani nestačí na rozpočet (50 mega), celosvětově má milionů 64. Podle všeho nakonec ani ta stovka nepadne a půjde o nejméně úspěšný díl série.
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.
War
War