Slavní filmaři a téma, které lidstvo provází od nepaměti

Slavní filmaři a téma, které lidstvo provází od nepaměti
Proč nenávidíme | Discovery / trailer
Proč nenávidíme
Všichni lidé mají schopnost nenávidět, ale jen málokdo rozumí tomu, co nenávist vyvolává a co jí přeměňuje v destruktivní sílu. Na to se pokoušejí nalézt odpověď tvůrci šestidílné dokumentární série Why We Hate (Proč nenávidíme), jejíž první část bude mít premiéru v neděli 13. října na Discovery Channelu. Základní myšlenkou seriálu je představa, že pokud lidé porozumí své vlastní mysli, najdou způsob, jak proti nenávisti bojovat a zabránit jejímu šíření. Mezi producenty šestidílné série jsou Steven Spielberg (Zachraňte vojína Ryana, Schindlerův seznam) a Alex Gibney (Taxi na temnou stranu).
Na základě žurnalistiky, historických výzkumů a zkoumání v oblasti psychologie, biologie a neurologie sleduje seriál Proč nenávidíme stopu evoluční podstaty nenávisti a jejího dopadu na jednotlivce a společnosti napříč celou historií lidstva. V každé epizodě nám s pochopením složitých problémů pomáhají erudovaní odborníci včetně kognitivního vědce Laurie Santose, evolučního antropologa Briana Hareho, novináře a spisovatele Jelani Cobba, odbornice na extremismus Sashy Havlicek, mezinárodní odbornice na trestní právo Patricie Viseur Sellers a neuroložky Emile Bruneau.
Proč nenávidíme
Seriál Proč nenávidíme ukazuje mnoho druhů nenávisti v každodenním životě: násilné rivalství, které vybuchuje na sportovních zápasech, nenávistnou rétoriku, která se šíří na sociálních médiích, a prudké neshody, které vznikají v politice, mezi rasami, náboženstvími a různými sociálními názory. Seriál sleduje odvážné jedince, kteří se snaží potlačit násilné konflikty a napravit mylné představy, nabízí svědectví bývalých teroristů a vůdců zodpovědných za genocidu a umožňuje tak divákům získat poučení z těch nejbrutálnějších a nejdéle trvajících příkladů nenávisti po celém světě.
Proč nenávidíme
Proč nenávidíme