Star Wars: Pět nejhorších změn speciálních edicí

Star Wars: Pět nejhorších změn speciálních edicí
| 20th Century Fox

1. Jabba Hutt v Nové naději

star-wars-pet-nejhorsich-zmen-specialnich-edici
| 20th Century Fox
V původních verzích se nejobávanější gangster planety Tatooine objeví až v Návratu Jediho (1983). Už v předchozích dílech o něm ale bylo pár zmínek, díky kterým získával Jabba určitou tajemnou dávku charismatu. Hrome, kdo jen ten Jabba, který tak pase po tom Hanovi, může být? Ve speciální edici se však Jabba objeví už v Nové naději (1977), ještě k tomu v ne úplně kvalitní CGI, kde se Hanovi snaží domluvit, aby mu ty prachy už teda sakra doručil. Nejenže tato scéna zcela nekoresponduje s Jabbovým chováním v Návratu Jediho, ale taktéž zcela ničí onu mystérii kolem celého jeho charakteru.

2. První vystřelil Greedo

star-wars-pet-nejhorsich-zmen-specialnich-edici-2
| 20th Century Fox
Věčná to otázka. Vystřelil první Greedo, nebo Han? V původní verzi je zcela jasné, že Greedo neměl žádnou šanci zmáčknout spoušť dřív, Han ho očividně odstřelil první. George Lucas se však rozhodl, že ikonickou scénu udělá víc „cool“, tudíž hned po Hanovu "Yes, I´ll bet you have!" po něm Greedo vystřelí první. Za pomocí speciálních efektů však Han střele uhne, přičemž hned na to Greeda odstřelí on. Nejenže celá scéna působí poněkud směšně, ale zároveň to krapet znevažuje Hanův charakter. Působí to totiž, jako kdyby jednal v sebeobraně. Han Solo je v prvním díle syčák, který využije každou příležitost k tomu, aby z nějaké zapeklité situace vybruslil jak nejlépe může. Tudíž nečestně někoho odstřelit pod stolem pro něj není žádný problém, nemluvě o tom, že to víc sedí k jeho zprvu darebácké osobnosti.

3. Příliš mnoho CGI

star-wars-pet-nejhorsich-zmen-specialnich-edici-3
| 20th Century Fox
Lucas chtěl patrně dodat své původní trilogii o něco modernější nádech, tudíž ve spoustě scénách jsou přidané dodatečné speciální efekty, které ale na některých místech působí neskutečně hloupě, nekvalitně a divně. Jmenovitě je to třeba kapela v Jabbově paláci, dinosauří mimozemšťan v přístavu Mos Eisley, atd. Člověk pak má pocit, jako kdyby už nesledoval milovanou trilogii z předchozího století, ale jakýsi hybrid trilogie prequelové (předcházející ději). Praktické efekty k původní trilogii pasovaly daleko více.

4. „Néééé!“

star-wars-pet-nejhorsich-zmen-specialnich-edici-4
| 20th Century Fox
Jeden z nejdůležitějších momentů celé trilogie je chvíle Vaderova vykoupení. Když císař smaží svými sithskými blesky jeho syna, který v neskutečných bolestech žadoní svého otce o pomoc, následuje vynikající záběr na Vaderovu zamaskovanou tvář. I přestože divák nemůže vidět Vaderův výraz, ví naprosto přesně, jak se v onen daný moment musel tvářit. Nemluvě o tom, co musel také cítit. Lucas však tento moment pohřbil, když do speciální edice přidal Vaderovo dramatické a zcela zbytečné „Né!“ těsně předtím, než císaře uchopí a zabije.

5. Anakin z prequelů

star-wars-pet-nejhorsich-zmen-specialnich-edici-1
| 20th Century Fox
Když je Impérium konečně poraženo, Luke se na chvíli odpojí od radovánek vítězných rebelů, aby se mohl vidět se svými dvěma učiteli – Yodou a Obi-wanem, kteří se zjeví jako duchové Síly. Vedle nich se však objeví ještě jedna postava. Divák chvíli tápá, kdo onen neznámý asi tak může být, ale poté mu to dojde. Vykoupený Darth Vader v podání Sebastiana Shawa (neplést si se stejnojmenným padouchem z X-Men: První třída ). Speciální edice však na jeho místo dosadila Haydena Christensena, který Anakina hrál v prequelové trilogii. Nejenže je docela neúctyhodné vůči Shawovi ho takhle vyškrtnout z oné pěkné scény, ale zároveň to působí hrozně divně a nekonzistentně s celou původní trilogií. Někteří mohou argumentovat, že Vader na sebe vzal podobu, ve které byl před svým pádem k temné straně Síly, ovšem Vader se od ní oprostil v momentě, kdy Luka zachránil před císařem a uznal, že měl celou dobu pravdu. Tudíž nevidím důvod, proč nemohli zanechat jeho původní podobu.
Jaké změny se nelíbily vám?