Proběhla nejočekávanější bitva celé Hry o trůny. Koho jsme v ní ztratili a co bude dál?

Proběhla nejočekávanější bitva celé Hry o trůny. Koho jsme v ní ztratili a co bude dál?
Hra o trůny | HBO

POZOR!

Následující řádky obsahují spoilery ke 3. epizodě osmé série Hry o trůny. Bude zde zmíněna každá postava, která během epizody přišla o život.
probehla-nejocekavanejsi-bitva-cele-hry-o-truny-koho-jsme-v-ni-ztratili-a-co-bude-dal

Eddison Tollett

Hra o trůny
Dolorous Edd | HBO
Sympatický a sarkastický člen Noční hlídky a jeden z nejlepších přátel Jona, patřil mezi první oběti krvavé řežby před branami Zimohradu. Poprvé se objevil ve druhé sérii, kde se také spřátelil jak s Jonem, tak i se Samem, ze kterého si však často utahoval. Edd se účastnil bránění Zdi před útokem Divokých na konci čtvrté série a následně bojoval u Tvrdomova, na který zaútočil Noční král a jeho sebranka nemrtvých. Žel, bitva u Zimohradu byla jeho poslední. Před Samovo očima byl probodnut zezadu jedním z rozpadajících se vojáků Nočního krále. A nyní je jeho stráž u konce…

Qhono

Hra o trůny
Hra o trůny | HBO
Smrti neunikl ani jeden z posledních výrazných představitelů hrdého lidu Dothraki. Qhono se poprvé objevil v šesté sérii, kde po smrti svého Khala vstoupil do služeb Daenerys Targaryen, spolu s hordou dalších dothrackých válečníků, kterým následně velel. A i když se říká, že ,,pouze blázen by se s Dothrackými utkal na otevřeném poli“, pro armádu smrti to nebyl žádný oříšek. Dothrakové téměř do jednoho padli, což platilo i pro samotného Qhona.

Lyanna Mormont

Hra o trůny
Hra o trůny | HBO
Nejmladší oběť velké bitvy byla hrdá a drsná Lyanna, která do bitvy vedla rod Mormontů. Poprvé se objevila v šesté sérii, kde vojensky podpořila Jona při jeho střetu s Boltony, přičemž následně ho uznala i jako svého Krále na severu. Lyanna padla při proražení bran nemrtvým obrem, ale ještě před svou hrdinskou smrtí se jí podařilo ono hrozivé monstrum zničit.

Beric Dondarrion

Hra o trůny
Beric Dondarrion | HBO
Tehdejší Lord a služebník Pána světla nadobro skonal svou poslední smrtí. Beric se poprvé objevil v první sérii (kde se objevil pouze na chvíli a hrál ho jiný herec), ve které měl na rozkaz Neda Starka zlikvidovat Gregora Cleganea. Po jeho neúspěchu se připojuje k Bratrstvu, ve kterém ho můžeme vidět působit od série třetí. Beric už několikrát zemřel, nicméně díky Thorosovi z Myru byl vždy přiveden pět. Když však Thoros zemřel během nebezpečné výpravy za Zeď, Beric věděl, že jeho příští smrt už bude definitivní. Došlo k ní právě na Zimohradu, kde bránil Aryu Stark před hordou nemrtvých. Pán světla ho nechával naživu pro jistý účel. Nyní ho evidentně známe.

Theon Greyjoy

Hra o trůny
Hra o trůny | HBO
Tragický příběh mladého prince došel ke svému smutnému, ale zato hrdinskému konci. Theon se poprvé objevil na úplném začátku seriálu, kde ještě držel pohromadě se Starkovic bratry. Následně však, v zájmu potěšit svého nabubřelého otce, zradil, přičemž nechal Zimohrad obsadit otcovými vojáky. Jeho zrada mu však přišla draho – následně se dostal do zajetí Ramseyho Boltona, který ho po velice dlouhý čas krutě mučil a ponižoval. Po Theonově útěku však začala jeho cesta za vykoupením, která skončila právě na Zimohradu. I přes jistou smrt Theon odvážně stanul proti Nočnímu králi, jehož rukou také zhynul. Ovšem mohl zemřít s úsměvem na rtech. Nezemřel totiž jako zbabělec.

Jorah Mormont

Hra o trůny
Hra o trůny | HBO
Jorahovi se dostalo pravděpodobně té nejlepší smrti, jakou bychom si pro něj mohli přát – po boku ženy, kterou nadevše miloval, a kterou bránil do roztrhání těla. Jorah se poprvé objevil v první sérii, kde se stal věrným společníkem a přítelem Daenerys Targaryen. I přestože jeho původní poslání bylo Dany špehovat, přesto se následně zcela přidal na její stanu. Jorahova láska k Daenerys byla vždy zřetelná. A jestli měl někde zemřít, bylo to jistojistě po jejím boku. Stalo se tak před branami Zimohradu, kde jako jediný bránil Daenerys před desítkami nemrtvých vojáků, kteří se na ně ze všech stran valili.

Noční král

Hra o trůny
Hra o trůny | HBO
Jeden z největších padouchů celého seriálu a tvor zodpovědný za invazi Bílých chodců, konečně došel svému konci. Noční král se poprvé objevil ve čtvrté sérii, kde hrůzným způsobem divákům předvedl, co se stává všem těm dětem, které Craster odnášel pryč. Mlčenlivý zloduch mnohokrát předvedl, že opravdu není žádným ořezávátkem. Kromě své schopnosti oživovat mrtvé a své imunitě vůči ohni, byl taktéž schopný skolit jednoho z draků, zeleného Viseriona, kterého následně přidal do své armády nemrtvých. Osudovou se mu však stala valyrianská dýka, kterou mu do srdce bodla Arya Stark. Spolu s ním byla rozprášena nejen jeho veškerá nemrtvá vojska, ale i ona strašlivá hrozba, se kterou nás seriál strašil už od první scény celého seriálu.

Melisandre

Hra o trůny
Hra o trůny | HBO
I přestože nepadla v samotné bitvě, i tak se živá konce epizody nedočkala. Melisandre se poprvé objevila ve druhé sérii, kde pomáhala Stannisovi Baratheonovi získat Železný trůn. Po Stannisově smrti byla však její kdysi pevná víra otřesena, dohromady se dávala až po Jonovo vzkříšení, se kterým následně navázala spojenectví. Když však vyšlo najevo, že za Stannisovo služeb nechala upálit zaživa malou Shireen Baratheon, byla pod hrozbou smrti vyhnána ze severu. Ještě naposledy se však vrátila, aby pomohla živým v jejich poslední bitvě proti Smrti samotné. Po hořkosladkém vítězství pravděpodobně usoudila, že její osud byl naplněn, přičemž si sundala svůj magický náhrdelník, díky čemuž skonala „přirozenou“ smrtí.

Co bude dál?

Hrozba Dlouhé noci byla definitivně zažehnána. Západozemí bylo zachráněno. Stále však není konec. Na Železném trůně pořád sedí Cersei Lannister, která se ho rozhodně jen tak nevzdá. Je navíc ve velké výhodě, její královská a rodová vojska byla podpořena nejen flotilou Eurona Greyjoye, ale i žoldáky ze Zlaté společnosti. Oslabení vítězové v Zimohradu to rozhodně nebudou mít jednoduché. Nehledě na to, že Daenerys nyní ví, že Jon má na trůn větší nárok než ona, díky čemuž jejich vztah citelně ochladl. Ať už to bude jakkoliv, jedno je jisté – skrze příměří cesta určitě nepovede.
Co na novou epizodu říkáte? Jak bude seriál pokračovat dál? A kdo tedy nakonec na Železný trůn usedne?
Hra o trůny
Hra o trůny | HBO
Hra o trůny