Brzy v kinech: Libanonský chlapec žaluje rodiče za to, že mu dali život

Brzy v kinech: Libanonský chlapec žaluje rodiče za to, že mu dali život
Kafarnaum | Fares Sokhon
Kafarnaum
Popis filmu: Příběh dvanáctiletého chlapce, který zažaluje své rodiče za to, že mu dali život, je filmovou výpovědí o životě nejchudších lidí ve slumech současného Libanonu. Snímek, který na loňském ročníku festivalu v Cannes ohromil diváky, kritiku i porotu, je díky své směsi realismu a intenzivních emocí přirovnáván k Milionáři z chatrče. Libanonská režisérka a scenáristka Nadine Labaki podává vyhrocené a lehce "darebácké" svědectví o extrémních podmínkách života ve své zemi pohledem malého dítěte, a přitom se neuchyluje k emocionálnímu vydírání.
"Kafarnaum líčí cestu 12letého Zajna, který se rozhodne žalovat svoje rodiče za to, že ho přivedli na tento svět, když ho nemohou řádně vychovávat," vysvětluje režisérka Nadine Labaki. "I kdyby mělo jít jen o to dávat mu lásku. Boj tohoto týraného chlapce, jehož rodiče nedostáli svému úkolu, rezonuje jako křik všech těch, které náš systém opomíjí."
Nadine Labaki
Nadine Labaki
"Myšlenka vystavět film kolem otázky týraných dětí se zrodila paralelně s brainstormingem, po jednom srdceryvném okamžiku, kterého jsem byla v té době svědkem. Kolem jedné ráno jsem se vracela z večírku, zastavila jsem na světlech, podívala se z okénka a přímo pod sebou jsem uviděla napůl spící dítě v náruči matky, která seděla na zemi a žebrala. Nejvíc mě zasáhlo to, že dvouleté dítě neplakalo. Zdálo se, že jediné, co chce, je spát. Jeho zavírající se oči mě neopouštěly."
Film Kafarnaum bude v tuzemské premiéře uveden jako zahajovací snímek přehlídky Arabské noci.
Kafarnaum
Kafarnaum
Kafarnaum - z natáčení | Fares Sokhon
Nejlepší filmy roku 2018