Po krásné dívce se slehla zem. Andrew Garfield zajatcem mysteriózní detektivky?

Po krásné dívce se slehla zem. Andrew Garfield zajatcem mysteriózní detektivky?
Záhada Silver Lake - Riley Keough | Film Europe
Andrew Garfield
Záhada Silver Lake | Vendian Entertainment
Sam (Andrew Garfield) je muž zbavený iluzí. Jednoho dne přistihne tajuplnou atraktivní ženu jménem Sarah (Riley Keough), jak bezstarostně dovádí v bazénu bytového komplexu. Když se po Sarah slehne zem, Sam se pustí do bizarního pátrání napříč Los Angeles, aby dešifroval tajemství, které se skrývá za jejím zmizením. V ten okamžik je vtažen do nejtemnějších hlubin „města andělů“ plných záhad, skandálů a spiknutí.
David Robert Mitchell
David Robert Mitchell
Scenárista a režisér David Robert Mitchell divákům tentokrát předkládá spletitý a nečekaný detektivní thriller o Hollywoodu a jeho obyvatelích – zabijácích psů, adeptů herectví, popových skupinách, hvězdách nočního života, populárních dívkách, sběratelích memorabilií, maskovaných svůdkyních, guruech bez domova, samotářských skladatelů písní, sexuálních pracovnic, bohaté smetánky, sousedek nahoře bez a podloudných miliardářů, kteří si nad tím (i pod tím) vším plachtí jakoby nic.
Dešifrování kódu
Záhada Silver Lake
Záhada Silver Lake se točí kolem složitého spiknutí, o němž se Sam dozví, když objeví tajné kódy ukryté v reklamách, písničkách a filmech, což je fenomén, převzatý ze skutečného života, který fascinuje vyznavače popkultury už od nejslavnější éry Beatles. V Mitchellově komediálním thrilleru jako by se střetl Da Vinciho kód s klasickou detektivkou Líbej mne až k smrti (1955). Z nových zvratů, které přicházejí s každým dějovým posunem – nebo s každým pozpátku přehraným taktem „Turning Teeth“, nakažlivého megahitu fiktivní popové skupiny Jesus & the Brides of Dracula, která nás provází celým filmem – se člověku točí hlava a roste v něm zmatek.
„Příběh se zabývá vzkazy ukrytými v běžných věcech a předmětech každodenní potřeby,“ říká producent Jake Weiner ze společnosti Good Fear, která pomohla Mitchellovi zrealizovat jeho třetí film. „Sám film se skládá z mnoha vrstev tajemství a šifer. David nám tu a tam trochu napoví, tu a tam odkryje jeden z kódů, ale když už se zdá, že spojil dohromady všechno možné, narazíme na další vrstvu. Při prvním zhlédnutí nemusíte postřehnout všechno, ale když film uvidíte opakovaně, pochopíte, jak rozsáhlý příběh vypráví.“
Los Angeles hraje samo sebe
Záhada Silver Lake
Záhada Silver Lake | Vendian Entertainment
Projekt začal otázkou, která trápila Mitchella a jeho ženu – stejně jako mnohé nově příchozí před nimi –, když uvažovali nad geografickým rozložením svého adoptivního domova v jižní Kalifornii: co se děje v oněch rozlehlých domech na kopcích nad Los Angeles? Odpověď ovlivněná dlouhodobou popularitou autorů drsné školy a režisérskou filmovou tradicí obvykle zahrnovala milionáře nevalné pověsti, stárnoucí dámy filmového světa, zoufalé hvězdičky a složité sítě temných intrik za vlnícími se palmami a zlověstnými branami chránícími luxusní domovy.
Grace Van Patten
Záhada Silver Lake | Vendian Entertainment
„Los Angeles je kombinace krásy a děsu, neuvěřitelného bohatství a neuvěřitelné chudoby, a to je patrné na každém kroku,“ říká k tomu Mitchell. „Je tady krásně, ale jsou tu i velmi nepěkná místa. V hollywoodských kopcích stojí honosná sídla, ale vy se na ně třeba díváte ze skromného bytu jako Sam. Los Angeles je rozdělené město, což je jeden z klíčových prvků noirových filmů – nerovně rozdělené jmění a úsilí vyškrábat se na vrchol jsou spojené se zločiny, jichž se lidé dopouštějí, když se chtějí zařadit mezi bohatou vrstvu.“