Takhle jste První světovou válku dosud nespatřili! Režisér Pána prstenů "odcestoval" mezi frontové vojáky

Takhle jste První světovou válku dosud nespatřili! Režisér Pána prstenů "odcestoval" mezi frontové vojáky
They Shall Not Grow Old | Imperial War Museums
Svůj hold jim nyní vzdává režisér Peter Jackson, který opustil půdu fantasy a sci-fi a přinesl zcela ojedinělý celovečerní dokument o 1. světové válce s názvem They Shall Not Grow Old (Nikdy nezestárnou). Slavný tvůrce si totiž dal tu práci a spolu se svým štábem pomocí nejnovějších technologií zrestauroval a kolorizoval téměř 100 hodin původního filmového materiálu z 1. světové války ve vlastnictví Imperiálního válečného muzea v Londýně.
myslite-si-ze-uz-jste-videli-o-valce-vsechno-zapomente-na-to-takhle-jste-prvni-svetovou-valku-dosud-nespatrili
They Shall Not Grow Old | Imperial War Museums
„První světová válka je lidem podávána v podobě filmu, který ve všech dokumentech vypadá blbě a příšerně a je to samozřejmé. Byla tu technická omezení a ohromné stáří materiálu – deformace filmů, duplicity a škrábance. Tím nejlepším darem, který mohu věnovat vedle samotného filmu, je to, že archivy zrestarujeme,“ uvedl na adresu projektu Jackson.
They Shall Not Grow Old má 90 minut a celý film byl kolorizován a dokonce převeden i do 3D. Jako předloha filmařům sloužily fotografie i dochované uniformy, zbraně a další technika. Průvodní slovo pak obstarávají skuteční váleční veteráni. Jackson pro film nashromáždil komentáře 120 válečných veteránů 1. světové války, jejichž nahrávky byly pořízeny v roce 1964.

They Shall Not Grow Old: Trailer

Nikdy nezestárnou
„Chtěl jsem prostoupit mlhou času a přivést tyto muže do moderního světa, aby mohli opět dosáhnout své lidskosti a nebýt jen černobílou postavičkou z grotesek Charlieho Chaplina,“ dodal Jackson. „S pomocí naší počítačové technologie můžeme vymazat nedostatky zastaralé techniky a vidět a slyšet první světovou válku tak, jak ji zažili oni.“
Premiéra snímku pro česká kina zatím stanovena nebyla.