Neohrožená válečná reportérka našla smrt v Sýrii. Nyní o ní vznikl film

Neohrožená válečná reportérka našla smrt v Sýrii. Nyní o ní vznikl film
A Private War | trailer
A Private War
Marie Catherine Colvin byla severoamerická válečná zpravodajka, která mezi roky 1985-2012 přinášela zprávy z válečné vřavy čtenářům deníku The Sunday Times. Colvin proslula svou nebojácností, ostatně, svou pirátskou pásku přes oko si "vykoledovala" při jednom konfliktu na Srí Lance, kdy s rukama nad hlavou deklamovala, že je novinářka, ale tamní útočníci nebrali ohledy. Navíc dělala interview s libyjským vůdcem Muammarem Kaddáfím, vůbec jako první novinář po vypuknutí tamní války.
"Mou prací je unést svědectví. Nikdy mne nezajímalo, jaké letadlo vybombardovalo vesnici nebo jakou ráži měla děla dělostřelectva," vyjádřila se v minulosti Colvin. Svědectví z válek přinášela 27 let, když se jí osudným stalo neštěstí v syrském Homsu, kde proti sobě stáli bojovníci Islámského státu, civilisté a syrská armáda. Zbídačené město je dodnes živou připomínkou apokalypsy. Mnozí spekulují o tom, že reportérka Marie Colvin byla úkladně zavražděna na příkaz samotné syrské vlády, neboť ležela mnohým činovníkům hluboko v žaludku.

A Private War: Trailer

A Private War
Ve filmu A Private War si Marii Colvin zahraje Rosamund Pike (Zmizelá, Operace Entebbe). V dalších rolích se představí například Jamie Dornan (série Padesát odstínů) v roli fotografa Paula Conroye, který zažil skutečné obléhání města Homs spolu s reportérkou Colvin, nebo Stanley Tucci (Pevné pouto). Režisér Matthew Heineman se ve své filmografii syrskému válečnému konfliktu již jednou věnoval, v roce 2017 uvedl Město duchů, dokument pojednávající o syrských novinářích a jejich nebezpečné práci.
Tvůrci snímku A Private War vycházeli při psaní scénáře též z článku Vanity Fair s názvem "Marie Colvin´s Private War" (Soukromá válka Marie Colvin), který dal filmu název. Premiéru bude mít 4. října letošního roku na filmovém festivalu v Mill Valley.
Rosamund Pike ve filmu A Private War
rosamund-pike-v-roli-neohrozene-valecne-reporterky-ktera-nasla-smrt-v-syrii