Recenze: Calibre - filmový Netflix má konečně pořádný zásah do černého

Recenze: Calibre - filmový Netflix má konečně pořádný zásah do černého
Calibre | Netflix
Calibre
Calibre | Netflix
Jedním z nejlepších filmů s nálepkou Netflixu je mysteriózní horor The Ritual z loňského roku, v němž si skupina kamarádů vyrazí na trip do lesa a krutě se jim to nevyplatí. Jak se zdá, v lesích by se měli autoři populární platformy zdržovat častěji, neboť i letošní thriller Calibre se odehrává v nich a znovu jde o podívanou, která si zaslouží pozornost.
Zápletka je jednoduchá - dva dlouholetí přátelé (Jack Lowden a Martin McCann) vyrazí na netradiční rozlučku se svobodou - jedou do lesů lovit jelena. Situace se bohužel zvrhne tím nejhorším možným způsobem...
Trailer:
Calibre
... což je dost vágní popis, ale síla příběhu tkví nejen v šoku z úvodního twistu, ale také z následného vývoje děje. Základem je smůla a série špatných rozhodnutí pramenící z faktu, že pod tlakem lidé volí nešťastná řešení. Hrdinové Calibre jdou ke svojí smůle po špatné cestě prakticky od začátku a již tak nezáviděníhodná úvodní situace se postupně zaplétá způsobem, až by to slabší diváky mohlo stát všechny nehty na rukou.
Calibre
Calibre | Netflix
Napětí by se tu totiž opravdu dalo krájet. Pravda, scenáristé nehrají úplně fér, protože postavám pravidelně házejí klacky pod nohy. Jdou ale cestou logiky, hrdinové nejednají stupidně, jenom se řídí heslem "zoufalá situace žádá zoufalá řešení" a co si budeme povídat, štěstí se jednou musí vyčerpat. Je jen otázkou, kdy bublina splaskne a bude třeba přijmout důsledky vlastních činů.
Nejlepší na Calibre každopádně je, že napětí graduje celou dobu a logiku si film udrží i ve vypjatém finále. Ano, není to žádná velkolepá podívaná. Odehrává se na ploše několika scén (chata, les, hospoda, autoservis), vystačí si s dvěma tucty herců a celý příběh by se dal shrnout do několika vět. Ale to nic nemění na tom, že je to zdatně odvedené žánrové cvičení o vině a trestu a dost možná nejlepší film, jaký zatím Netflix vyprodukoval.
Hodnocení: 80%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE