Recenze: Mrakodrap - film, který (bohužel) nejde doporučit skoro nikomu

Recenze: Mrakodrap - film, který (bohužel) nejde doporučit skoro nikomu
Mrakodrap | Universal Pictures
Mrakodrap
Mrakodrap
Systémy jsou OK, ale do budovy pochopitelně vtrhnou teroristi, kteří mrakodrap podpálí, všechno nahackují a kromě svých zavilých teroristicko - ekonomicko - hackersko - mstivých cílů se neštítí ani unést Johnsonovu manželku a dvě dětičky. Je jasné, že this ain't gonna be no picnic !
Dwayne Johnson je cool a mám ho rád (no homo). Dwayne Johnson s oblibou účinkuje ve drahých filmech, které jsou záměrně dementní. Občas je výsledek super. Občas je méně super. A občas není super. Což je bohužel případ tohoto filmu.
Námět je směsicí náhodných kusů první Smrtonosné pasti a Skleněného pekla, bez jakékoliv snahy dát tomu všemu nějaký náznak logiky. Centrální rozvody bezpečnostního systému jsou umístěny uvnitř obrovské turbíny. Kvalitní hacker dokáže zavirovat bankovní převod, takže může dodatečně vysledovat, na které účty byly převedeny peníze, které někomu poslal. Díky obrazovkám v podlaze a zdech vypadá nejluxusnější patro mrakodrapu jako kdyby jeho obyvatelé stáli v prázdném vzduchu kilometr nad zemí, bez ohledu na to, ze kterého úhlu se dívají. Jednonohý člověk vyleze po vnější konstrukci jeřábu během pěti minut do výšky 100. patra, aniž by se nad tím někdo pozastavil, nebo aspoň uznale pokýval hlavou. A tak podobně.

Trailer:

Mrakodrap
Zajímavé je, že trailerová hláška "My family is trapped 240 floors in the air" se nikde ve filmu neozve, a ani to není pravda - jeho rodina nikdy v průběhu filmu není polapena nikde okolo 240. patra.
Zpočátku to ještě vypadá docela nadějně, když za doprovodu téměř nonstop tepající Jablonskyho hudby vidíme různé téměř sci-fi části mrakodrapu a dochází nám, co zajímavého akčního by se v nich později mohlo dít. Ale naděje se dost záhy rozplynou...
Jsou samozřejmě filmy, které mají podobně chatrné, náhodně sestavené scénáře, a přitom jsou super (například Skála). Protože mají charismatické herce a/nebo humor a/nebo kvalitní akční scény a/nebo neutuchající tempo. Mrakodrap moc z toho nemá.
Mrakodrap
Mrakodrap | Legendary Entertainment
Dwayne Johnson (jediný, kdo stojí v tomto filmu za zmínku) rozhodně pořád je charismatický, ale v tomto filmu je snaží více "držet při zemi" a snad dokonce vykreslovat svého hrdinu jako realistickou postavu. Což je v tomto typu debilního filmu zásadní chyba. Vtipy jsou ve filmu asi tři nebo čtyři celkem. Zato je v něm mnoho minut vysvětlování, jak hrozně ráda se má Johnsonova rodina a jak by pro její bezpečí taťka udělal cokoliv, proč šílený terorista (nebo kdo to byl) chce ukrást ten harddisk (nebo co to bylo), a jak policisté pátrají. Což všechno je v tomto typu filmu úplně jedno.
Mrakodrap režíroval Rawson Marshall Thurber, který dosud natáčel především komedie, a některé dost dobré. O to překvapující je ta téměř totální absence humoru. Trikové scény jsou technicky bezchybné, ale všechny ty požáry, výbuchy a rvačky jsou nenápadité, rutinní, a bez nějakých výrazných "wow" momentů.
Tenhle film je typická nezajímavá výplň, která bude dobře fungovat někdy napřesrok večer na Nově. V kině ho nedoporučuji ani fanouškům Johnsona, ani fanouškům debilních filmů.
Hodnocení: 40%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE