Natáčení 50 filmů ročně ho vykolejilo, ale nezlomilo. Do Prahy míří moderní nomád Vincent Moon

Natáčení 50 filmů ročně ho vykolejilo, ale nezlomilo. Do Prahy míří moderní nomád Vincent Moon
Z dokumentu Híbridos, the Spirits of Brazil (2016) | Vincent Moon
Vincent Moon
Vincent Moon
Vincent Moon proslul jako hlavní režisér A Take Away Shows, když redefinoval hudební videa a v civilním prostředí natáčel s nezávislými i slavnými hudebními skupinami a interprety (Tom Jones, Arcade Fire, R.E.M., Grizzly Bear). Byl schopný zavřít se s nimi například do auta nebo výtahu a přinést fanouškům zcela jiný pohled na prožitek z hudby a performance.
Jak se mu natáčelo s hudebními hvězdami jako R.E.M. nebo Arcade Fire? "Přistupoval jsem k nim stejně jako ke všemu, co jsem dělal předtím. Žádné plánování, natáčení na první dobrou, jak to jen bylo možné. Vždycky se snažím dostat lidi z jejich komfortní zóny. I když šlo o R.E.M, byla to prostě další kapela, a musím s úctou říct, že byli jako lidé dost příjemní. Ale to nebývá pravidlem," vzpomíná Moon na maratón hudebních videí.
Po hudební "šichtě" čítající několik stovek videí vyrazil Vincent Moon do zapadlých koutů naší planety, aby zaznamenal rituály a hudbu původních obyvatel. Petites Planètes je série živých dokumentárních organismů, které nikdy nekončí a nedělají rozdíly mezi světadíly, kulturami a náboženskou vírou.
Vincent Moon v rozhovoru pro web The Attic nicméně přiznal, že ho intenzivní cestování občas vykolejilo. "V jistém smyslu jsem nevěděl, co dělám. Vyšiloval jsem, byl jsem doslova předávkován informacemi. Po dobu pěti let jsem ročně natočil padesát filmů. Proč tolik? Měl jsem za to, že čím víc toho nasaju, o to víc mě to jako člověka posílí. Cestování mě v jistém smyslu rozložilo, identita formovaná školstvím nebo rodinou byla ta tam."

Trailer na Moonův nejnovější snímek Híbridos, The Spirits of Brazil:

Híbridos, the Spirits of Brazil
Není bez zajímavosti, že Vincent Moon se ve své bohaté tvorbě zaměřil i na tvůrce z České republiky. V roce 2009 osobně uvedl na karlovarském filmovém festivalu snímek Malé modré nic, který se věnuje tvorbě hudebních partnerů Vojtěcha a Ireny Havlových (Český lev za Křižáčka). Jeho tvorba je zdarma k dispozici na Moonově autorském webu.
Vincent Moon vystoupí ve středu 20. června v pražském Bio Oku se svým originálním programem "Sacred✚s, Music+Cinema Ritual" v rámci festivalu Prague Psychedelic Week 2018.
Když už jde o psychedelika a změněné stavy vědomí, vyjadřuje se k magické moci rostlin Moon následovně: "To, co vám rostliny předávají, záleží na tom, v jakém jste nastavení. Dokáží vám jednou provždy změnit pohled na život. Je to něco, co bychom měli redefinovat a prozkoumat ze všech možných úhlů pohledu a významu."
Vincent Moon
Vincent Moon | Antonie Viviani
Ve spolupráci s organizátory festivalu Prague Psychedelic Week 2018 a konference Beyond Psychedelics 2018 vyhlašujeme soutěž o 3 lístky na středeční hudebně-filmovou seanci s Vincentem Moonem v pražském Bio Oku.
Co musíte udělat pro to, abyste měli šanci na výhru dosáhnout? Do pondělí 18. června 2018 do 10:00 napište 3 nové komentáře k filmům z databáze Kinobox.cz (delší než 250 znaků) a na e-mail soutez@kinobox.cz (předmět: "vincent") zašlete váš nick name. 3 vylosovaní šťastlivci obdrží po vstupence.

rem-zavrel-do-taxiku-natocil-50-filmu-za-rok-a-ted-miri-do-prahy-moderni-nomad-vincent-moon
Režisér Vincent Moon se tuzemskému publiku představí v rámci festivalu Psychedelic Week 2018, předcházejícímu mezinárodní konferenci Beyond Psychedelics 2018 (21. - 24. června v Praze).
Na konferenci budou představeny nejnovější poznatky z výzkumu i praxe užívání psychedelických látek (jako jsou psilocybin, mezkalin, LSD, ayahuasca, DMT, iboga, 5-Meo-DMT, MDMA), mluvit se bude o výzvách, rizicích, benefitech, potenciálu, nových technologiích a jejich využití, kontroverzních palčivých otázkách týkajících se postavení psychedelik v naší společnosti i o temných stránkách, které se často zamlčují. Prostor bude dán i filosofickým, antropologickým a sociálním tématům. Sdílet se budou vlastní zkušenosti (nejen, ale i) prostřednictvím programu platformy Psymposia. Návštěvníky čeká i umělecké vyžití nebo možnost kontaktovat se s mezinárodními organizacemi na jejich stánku.
"Naším záměrem je poskytnout příležitost vyjádřit se co nejvíce k relevantním perspektivám. I proto prostor dostanou nejen výzkumníci prezentující tvrdá data, ale i zkušení uživatelé (psychonauti), kteří mají co říci, pacienti, kteří se díky psychedelikám vyléčili, i nejrůznější přístupy, které je třeba zvážit, pakliže chceme dosáhnout komplexního pojetí tématiky," dodávají organizátoři.
Další podrobnosti o psychedelické konferenci a doprovodném programu najdete zde.
Filmy inspirované halucinogeny