Animované hity zblízka: 12. část – Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa

Animované hity zblízka: 12. část – Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa
Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa | Walt Disney Studios
Pojďme si na Vaianu a Mauiho prozradit nějaké zajímavé informace, které nám opět nabídnou trošku odlišný pohled na tento film:
Píseň How Far I´ll Go od Lin-Manuela Mirandy získala cenu Grammy za nejlepší filmovou píseň roku.
Mauiho hák je inspirován skutečným souhvězdím. V našich končinách je toto souhvězdí označováno jako souhvězdí škorpiona nebo štíra, ale v havajštině se jmenuje Manaiakalami, což je v překladu rybářský háček, kterým Maui podle starých legend vyzdvihl z mořského dna havajské ostrovy.
Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa
Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa
Aby filmaři vytvořili věrohodnou noční oblohu, oslovili astronomy a ti jim pomohli zjistit, jaké hvězdy mohly být před 2000 lety vidět na obloze.
Jelikož se Vaianino dobrodružství odehrává na moři a Vaiana je větší část filmu mokrá, museli animátoři vytvořit novou technologii, která jim umožnila zachytit reálný vzhled mokrých vlasů. Ke spolupráci navíc byla přizvána i řada dobrovolníků se stejnými vlasy, kteří si ve studiu namočili vlasy. Animátoři tak na živém modelu mohli animaci vypilovat a vylepšit.
Vaianino oblečení se skládá z vršku zvaného Tapa a vrchní a spodní zavinovací sukně Pandanaus. Autorka kostýmu Neysa Bové jí šaty upravila tak, aby se v nich mohla pohodlně a bez omezení pohybovat.
Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa
Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa | Walt Disney Pictures
Všechny postavy ve filmu oblékají oděvy z materiálů dostupných před 2000 lety.
Mauiho tetování, kterému neřeknou filmaři jinak než Mini Maui, je namalováno klasickou ruční metodou, tu měl na starosti tým vedený Ericem Goldbergem, dohlížejícím nad animací džina z filmu Aladin. Zajímavostí navíc je, že toto oživlé tetování slouží jako Mauiho svědomí.
animovane-hity-zblizka-12-cast-odvazna-vaiana-legenda-o-konci-sveta-2
Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa | Walt Disney Studios
Lin-Manuel Miranda byl v 9 letech okouzlen Malou mořskou vílou, takže když ho poté její režiséři John Musker a Ron Clements oslovili ke spolupráci, bylo to jako sen.
V rané verzi filmu byl kohout Hei Hei chytrý a oprsklý, ale filmaři cítili, že jeho charakter neodpovídá filmovému příběhu a rozhodli se jeho postavu změnit v další Vaianinu komplikaci na její cestě za osudem.
animovane-hity-zblizka-12-cast-odvazna-vaiana-legenda-o-konci-sveta
Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa | Walt Disney Studios
Lalotai – říše příšer je místo plné fantazie pod mořským dnem. Jeho jméno vzniklo na základě polohy - v polynésštině znamená Lalo pod a Tai znamená moře.