Tohle kino má rád i King Kong. Oslavy zábavného škváru i výsostného umění v Aeru

Tohle kino má rád i King Kong. Oslavy zábavného škváru i výsostného umění v Aeru
Až do 7. února probíhají v Aeru na Žižkově oslavy dvaceti let novodobé existence klubového kina. Na jeho příběhu je dost dobře patrné, jak se po revoluci roku 1989 vyvíjí tuzemská kultura, které nejde jen o zisk. Aero bylo před 20 roky předvojem, jehož vizí se inspirovali mnozí další. Někteří vydrželi, jiní to zabalili. Aero se drží dál.
Kino si vychovalo fanoušky i díky tomu, že zavedlo originální akce; každoročně například uvádí Festival otrlého diváka, na Štědrý den promítá podvratnou anticírkevní komedii Život Briana (1979). Nemusíte se dívat na program, ale můžete si být jisti, že si i letos na Štědrý den bude Eric Idle na kříži chytlavou píseň "Always Look on the Bright Side of Life" prozpěvovat. Kdo z vás se přidá?
Jak budou oslavy 20 let v Aeru probíhat? Na diváky čeká průřez toho nejlepšího z dramaturgie. Těšit se tak mohou na filmové projekce nových i archivních snímků, cyklokoncert skupiny Tata Bojs nebo na výběr toho nejzajímavějšího z Festivalu otrlého diváka.
tohle-kino-by-chtel-kazdy-oslavy-zabavneho-skvaru-i-vysostneho-umeni-v-aeru-1
Kino se proměnilo, ale stylový neon zůstává.
"Během dvaceti let existence Aera se svět kolem nás hodně proměnil. Když jsme začínali, byli jsme jediný artový filmový klub na území hlavního města. Jezdili k nám lidé z celé Prahy a Žižkov byl v té době něco jako pražský Montmarter," vysvětluje Pavel Rajčan, spoluzakladatel kina Aero.
"Dnes je funkce kina jiná, než tomu bylo. Začínali jsme v době, kdy většina městských částí malá kina uzavírala. Naštěstí byli na Žižkově osvícení radní, kteří chtěli kino zachránit. Vypsali konkurz a my jej vyhráli. Mám za to, že nejdůležitější bylo to, že jsme k celému kinu přistoupili komplexně. Zrekonstruovali jsme bar, pořádáme výstavy, přímé přenosy z Metropolitní opery i známých zahraničních divadel nebo prohlídky světových galerií. Pro děti i dospělé organizujeme filmové vzdělávání v podobě Aeroškoly. To všechno by se neudálo bez digitalizace, která nám hodně pomohla," dodává Rajčan.
Během oslav budou moci diváci zhlédnout kinařskou "bibli" v podobě italského snímku Bio Ráj (2. února), poslechnout si přednášky Tomáše Šebka z Lékařů bez hranic (6. února), zajít na den věnovaný Aeroškole (3. února), cyklokoncert Tata Bojs (5. února) nebo zhlédnout filmy Monthy Python a Svatý Grál (3. února), Mafiány režiséra Martina Scorseseho nebo U konce s dechemJean-Paulem Belmondem (obojí 7. února).
tohle-kino-by-chtel-kazdy-oslavy-zabavneho-skvaru-i-vysostneho-umeni-v-aeru-6
V rámci oslav se budou promítat též památné snímky z programu Festivalu otrlého diváka. V neděli 4. února bude na programu Poslední drak (1985).
První filmová projekce v "novodobém" Aeru proběhla 6. února 1998. Za dvacet let existence kina do něj zavítalo přes jeden milion a tři sta tisíc diváků. Za posledních pět let to bylo skoro tři sta padesát tisíc a v posledním roce sedmdesát tři tisíc. Během jednoho roku kino odehraje cca tisíc filmových projekcí a nabídne kolem stovky akcí, jako jsou přednášky, přenosy oper, divadel a výstav nebo různé tematické přehlídky. Dvě přehlídky během roku Aero pravidelně věnuje slavným tvůrcům či hercům a herečkám.
"Mezi divácky nejúspěšnější akce posledních let se řadí přehlídky Alfreda Hitchcocka, Stanley Kubricka a Woody Allena. V letošním roce chystáme na jaro přehlídku Jean-Paul Belmonda a na podzim Martina Scorseseho," dodává ředitelka kina Aero Zuzana Kameníková.
tohle-kino-by-chtel-kazdy-oslavy-zabavneho-skvaru-i-vysostneho-umeni-v-aeru-2
Aero má k dispozici i vnitroblok, který slouží k mimofilmovým aktivitám.
Aero je jedno z posledních jednosálových pražských kin. Sídlí ve funkcionalistické budově, která je situována ve dvorním traktu obytného domu na ulici Biskupcova na pražském Žižkově. Měsíčně v něm proběhne minimálně 60 filmových projekcí, včetně speciálních promítání pro rodiče s dětmi a seniory. Bar kina je využívaný jako galerie pro výstavy filmových plakátů. Ve spolupráci s pražskými kiny Bio Oko a Světozor Aero také již deset let organizuje pod hlavičkou Aeroškoly aktivity pro děti i dospělé, kteří se chtějí vzdělávat ať už sledováním filmů nebo jejich tvorbou.